Tražilica


Ponovljeni zakon 8. poglavlje

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje

Ivan Šarić Jeruzalemska Biblija Tomislav Dretar Daničić-Karadžić
Ponovljeni zakon 8,1Sve zapovijedi, koje vam dajem danas, držite točno, da ostanete na životu, da se umnožite i dobijete u posjed zemlju, koju je Gospod pod zakletvom obećao ocima vašim!
Ponovljeni zakon 8,2Pomišljaj na sav put, kojim te je vodio Gospod, Bog tvoj, četrdeset godina po pustinji, da te ponizi, da te iskuša, da spozna, što ti je u srcu, hoćeš li držati zapovijedi njegove ili nećeš!
Ponovljeni zakon 8,3Ponizio te je i glađu te morio. Ali te je onda hranio manom, koju ti nijesi poznavao ni oci tvoji, da ti pokaže, da čovjek ne živi o samom kruhu, jer čovjek živi o svemu, što izlazi iz usta Gospodnjih.
Ponovljeni zakon 8,4Haljine tvoje ne poderaše se na tebi, i noge tvoje ne otekoše za tih četrdeset godina.
Ponovljeni zakon 8,5Zato spoznaj u srcu svojemu, da te Gospod, Bog tvoj, odgaja, kao što netko odgaja svoje dijete!
Ponovljeni zakon 8,6Drži zapovijedi Gospoda, Boga svojega! Hodi putovima njegovim i boj ga se!
Ponovljeni zakon 8,7Jer Gospod, Bog tvoj, vodi te u lijepu zemlju, u zemlju potoka, izvora i jezera, što izviru u ravnici i u gori,
Ponovljeni zakon 8,8U zemlju pšenice i ječma, loze, smokava i granatnih jabuka, u zemlju maslina i meda.
Ponovljeni zakon 8,9U zemlju, u kojoj nećeš sirotinjski jesti svojega kruha, jer nećeš podnositi nikakve oskudice, u zemlju, gdje kamenje ima gvožđa i gdje ćeš iz brda njezinih kopati mjed.
Ponovljeni zakon 8,10Kad se najedeš do sitosti, onda zahvali Gospodu, Boga svojemu, za lijepu zemlju, koju ti dade!
Ponovljeni zakon 8,11Čuvaj se, da ne zaboraviš Gospoda, Boga svojega, i da ne prestupiš njegovih zapovijedi, naredaba i zakona, što ti ih dajem danas!
Ponovljeni zakon 8,12Kad se do sitosti najedeš, lijepe kuće posagradiš i u njima se nastaniš,
Ponovljeni zakon 8,13Kad se goveda tvoja i ovce tvoje naplode, kad ti se namnoži srebro i zlato, i sve tvoje imanje i blago kad se umnoži,
Ponovljeni zakon 8,14Onda nemoj da se ponese srce tvoje, i ne zaboravi Gospoda, Boga svojega, koji te je izveo iz zemlje egipatske, iz kuće sužanjstva;
Ponovljeni zakon 8,15Koji te je vodio preko velike i strašne pustinje, gdje su zmije otrovne i skorpije, preko suhih krajeva, gdje nema vode; koji ti je izveo vodu iz tvrde kao kremen hridine;
Ponovljeni zakon 8,16Koji te je hranio u pustinji manom, koje nijesu poznavali oci tvoji. On te je ponizivao i kušao, da ti napokon mogne i iskazati dobro,
Ponovljeni zakon 8,17Ne pomišljaj u sebi: Moja snaga i moja jaka ruka pribaviše mi to bogatstvo!
Ponovljeni zakon 8,18Nego spomeni se Gospoda, Boga svojega; jer on je taj, koji ti dade snagu, da pribaviš bogatstvo, da tako ispuni zavjet svoj, što ga je zakletvom potvrdio ocima tvojim, kao što se dogodi danas.
Ponovljeni zakon 8,19Ako li zaboraviš Gospoda, Boga svojega, i pođeš za drugim bogovima i njima budeš služio i klanjao se, onda vas svečano uvjeravam danas: zacijelo ćete propasti.
Ponovljeni zakon 8,20Kao narodi, koje Gospod uništava ispred vas, upravo ćete onda tako i vi propasti, jer ne poslušaste glasa Gospoda, Boga svojega.
Ponovljeni zakon 8,1 Držite i vršite sve zapovijedi koje vam danas naređujem da biste živjeli i raznmožili se i da biste ušli i zaposjeli zemlju koju je Jahve pod zakletvom obećao ocima vašim.
Ponovljeni zakon 8,2Sjećaj se svega puta kojim te Jahve, Bog tvoj, vodio po pustinji ovih četrdeset godina da te ponizi, iskuša i dozna što ti je u srcu: hoćeš li držati zapovijedi njegove ili nećeš.
Ponovljeni zakon 8,3Ponižavao te i glađu morio, a onda te hranio manom - za koju nisi znao ni ti ni tvoji oci - da ti pokaže kako čovjek ne živi samo o kruhu nego da čovjek živi o svemu što izlazi iz usta Jahvinih.
Ponovljeni zakon 8,4Tvoja se odjeća na tebi nije izderala niti su ti noge oticale ovih četrdeset godina.
Ponovljeni zakon 8,5Priznaj onda u svome srcu da te Jahve, Bog tvoj, odgaja i popravlja, kao što čovjek odgaja sina svoga.
Ponovljeni zakon 8,6I drži zapovijedi Jahve, Boga svoga, hodeći putovima njegovim i bojeći se njega!
Ponovljeni zakon 8,7Ta Jahve, Bog tvoj, vodi te u dobru zemlju: zemlju potoka i vrela, dubinskih voda što izviru u dolinama i bregovima;
Ponovljeni zakon 8,8zemlju pšenice i ječma, loze, smokava i šipaka, zemlju meda i maslina;
Ponovljeni zakon 8,9zemlju u kojoj nećeš sirotinjski jesti kruha i gdje ti ništa neće nedostajati; zemlju gdje kamenje ima željeza i gdje ćeš iz njezinih brdina vaditi mjed.
Ponovljeni zakon 8,10Do sita ćeš jesti i blagoslivljati Jahvu, Boga svoga, zbog dobre zemlje koju ti je dao.
Ponovljeni zakon 8,11Čuvaj se da ne zaboraviš Jahvu, Boga svoga, zanemarujući njegove zapovijedi, njegove uredbe i njegove zakone koje ti danas dajem.
Ponovljeni zakon 8,12I pošto se najedeš do sitosti, posagradiš lijepe kuće i u njima se nastaniš;
Ponovljeni zakon 8,13kad ti se krupna i sitna stoka namnoži; kad se nakupiš srebra i zlata i kada sve tvoje uznapreduje,
Ponovljeni zakon 8,14nemoj da se uznese srce tvoje i da zaboraviš Jahvu, Boga svoga, koji te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva;
Ponovljeni zakon 8,15koji te proveo kroz onu veliku i strašnu pustinju, kroz zemlju plamenih zmija i štipavaca, suhim i bezvodnim krajem; koji ti je izveo vodu iz stijene tvrde kao kremen;
Ponovljeni zakon 8,16koji te u pustinji hranio manom, nepoznatom tvojim ocima, da te ponizi i da te iskuša te da na kraju budeš sretan.
Ponovljeni zakon 8,17Ne reci tada u svome srcu: svojom sam moći i snagom svojih ruku sebi namakao ovo bogatstvo.
Ponovljeni zakon 8,18Sjeti se Jahve, Boga svoga! Ta on ti je dao snagu da stječeš bogatstvo da tako ispuni - kao što je danas - svoj Savez za koji se zakleo tvojim ocima.
Ponovljeni zakon 8,19Ako li zaboraviš Jahvu, Boga svoga, i pođeš za drugim bogovima te njima budeš iskazivao štovanje, njima se klanjao, kunem vam se danas da ćete zacijelo izginuti;
Ponovljeni zakon 8,20poput naroda koje će Jahve pogubiti pred vama, tako će i vas nestati jer niste poslušali glasa Jahve, Boga svoga.

Deuteronom 8,1Sva zapovijed što ti dajem danas, vi ćete paziti da ju primijenjujete da biste živjeli, postali brojni i da biste zaposjeli zemlju koju je GOSPOD obećao prisegom vašim očevima.
Deuteronom 8,2Ti ćeš se sjećati čitave ceste koju ti je GOSPOD Bog tvoj dao prelaziti po pustinji otprije 40 godina, da bi te osiromašio; tako te je on provjeravao da sazna što to bijaše u tvom *srcu i da li bi ti, da ili ne, pazio njegove zapovijedi.
Deuteronom 8,3On te osiromlašio, on te izgladnio i dao ti jesti manu koju ni ti ni tvoji očevi ne poznavaste, da bi priznao da čovjek ne živi samo od kruha, već da živi od svega onog što iziđe iz usta GOSPODOVIH .
Deuteronom 8,4Tvoj se ogrtač nije iskrzao na tebi, tvoja noga nije natekla u tih 40 godina
Deuteronom 8,5i ti priznaj, kad razmisliš, da te GOSPOD Bog tvoj odgajaše kao što to čini jedan čovjek sa svojim sinom.
Deuteronom 8,6Ti ćeš čuvati zapovijedi GOSPODA tvojeg Bog, a slijedeći njegove putove i bojeći ga se.
Deuteronom 8,7GOSPOD Bog tvoj te uveo u dobru zemlju, jednu zemlju potoka, izvora, podzemnih voda izvirućih u ravnicama i u *planinama,
Deuteronom 8,8jednu zemlju žita i ječma, vinograda, smokvika i mogranja, zemlju maslinovog ulja i meda,
Deuteronom 8,9jednu zemlju gdje ćeš ti jesti kruha bez određivanja porcija, gdje ti ništa neće manjkati, jednu zemlju gdje kamenje sadržava željezo i čije su planine rudnici bakra.
Deuteronom 8,10Jest ćeš do sitosti i blagosiljat ćeš GOSPODA Boga svojeg za dobru zemlju koju ti je dao .
Deuteronom 8,11Čuvaj se dobro da ne zaboraviš GOSPODA Boga svojeg ne čuvajući zapovijedi njegove, njegove običaje i njegove zakone koje ti dajem danas.
Deuteronom 8,12Ako ti jedeš do sitosti, ako di sagradiš lijepe kuće za stanovanje,
Deuteronom 8,13ako imaš mnogo krupne i stine stoke, mnogo srebra i zlata, mnogo dobara svih vrsta,
Deuteronom 8,14ne postani ohol i ne zaboravi GOSPODA, Boga svojeg. On je taj koji te izveo iz Egipta, kuće ropstva:
Deuteronom 8,15on je taj koji te pokrenuo na putovanje po pustinji velikoj i strašnoj punoj užarenih zmija i škorpiona, žednoj zemlji gdje se ne nalazi vode; on je taj koji je za tebe načinio da šikne voda iz granitne stijene,
Deuteronom 8,16on je taj koji, u pustinji, dao ti je jesti manu koju tvoji očevi ne poznavahu, da te stavi u siromaštvo i iskuša za učiniti sretnom tvoju budućnost.
Deuteronom 8,17Nemoj si reći: ` Snagom šake sam došao do ovog blagostanja `,
Deuteronom 8,18već se sjeti da je to GOSPOD, tvoj Bog koji ti je dao snagu za ostvariti blagostanje, za potvrditi svoj *savez prisegnut tvojim očevima, kao što to čini danas.
Deuteronom 8,19A ako ikad ti zaboraviš GOSPODA svojeg Boga, ako budeš slijedio druge bogove, ako bi im služio i klanjao se pred njima, ja vam potvrđujem danas: vi ćete potpuno nestati, zato što niste poslušali glas GOSPODA, svojeg Boga.
5. Mojsijeva 8,1Držite i tvorite sve zapovijesti koje vam ja zapovijedam danas, da biste živi bili i umnožili se, i da biste ušli u zemlju za koju se Gospod zakleo ocima vašim, i da biste je naslijedili.
5. Mojsijeva 8,2I opominji se svega puta kojim te je vodio Gospod Bog tvoj četrdeset godina po pustinji, da bi te namučio i iskušao, da se zna šta ti je u srcu, hoćeš li držati zapovijesti njegove ili nećeš.
5. Mojsijeva 8,3I mučio te je, glađu te morio; ali te je opet hranio manom, za koju ti nijesi znao ni oci tvoji, da bi ti pokazao da čovjek ne živi o samom hljebu nego o svemu što izlazi iz usta Gospodnjih.
5. Mojsijeva 8,4Odijelo tvoje ne ovetša na tebi niti noga tvoja oteče za ovijeh četrdeset godina;
5. Mojsijeva 8,5Zato poznaj u srcu svom da te Gospod Bog tvoj gaji kao što čovjek gaji svoje dijete.
5. Mojsijeva 8,6I drži zapovijesti Gospoda Boga svojega hodeći putovima njegovijem i bojeći se njega.
5. Mojsijeva 8,7Jer Gospod Bog tvoj uvešće te sada u dobru zemlju, u zemlju u kojoj ima dosta potoka i izvora i jezera, što izviru po dolinama i po brdima;
5. Mojsijeva 8,8U zemlju izobilnu pšenicom i ječmom i vinovom lozom i smokvama i šipcima, zemlju izobilnu maslinom, od koje biva ulje, i medom;
5. Mojsijeva 8,9U zemlju, gdje nećeš sirotinjski jesti hljeba, gdje ti neće ništa nedostajati; u zemlju gdje je kamenje gvožđe i gdje ćeš iz brda njezinijeh sjeći mjed.
5. Mojsijeva 8,10Ješćeš i bićeš sit, pa blagosiljaj Gospoda Boga svojega za dobru zemlju koju ti da.
5. Mojsijeva 8,11I čuvaj se da ne zaboraviš Gospoda Boga svojega bacivši u nemar zapovijesti njegove i zakone njegove i uredbe njegove, koje ti ja zapovijedam danas.
5. Mojsijeva 8,12I kad uzjedeš i nasitiš se, i dobre kuće načiniš i u njima staneš živjeti,
5. Mojsijeva 8,13I kad se goveda tvoja i ovce tvoje naplode, i kad ti se namnoži srebro i zlato, i što god imaš kad ti se namnoži,
5. Mojsijeva 8,14Nemoj da se ponese srce tvoje i zaboraviš Gospoda Boga svojega, koji te je izveo iz zemlje Misirske, iz kuće ropske;
5. Mojsijeva 8,15Koji te je vodio preko one pustinje velike i strašne gdje žive zmije vatrene i skorpije, gdje je suša a nema vode; koji ti je izveo vodu iz tvrdoga kamena;
5. Mojsijeva 8,16Koji te je hranio u pustinji manom, za koju ne znaše oci tvoji, da bi te namučio i iskušao te, i najposlije da bi ti dobro učinio.
5. Mojsijeva 8,17Niti govori u srcu svojem: moja snaga, i sila moje ruke dobavila mi je ovo blago.
5. Mojsijeva 8,18Nego se opominji Gospoda Boga svojega; jer ti on daje snagu da dobavljaš blago, da bi potvrdio zavjet svoj, za koji se zakleo ocima tvojim, kao što se vidi danas.
5. Mojsijeva 8,19Ako li zaboraviš Gospoda Boga svojega, i pođeš za drugim bogovima i njima staneš služiti i klanjati se, svjedočim vam danas da ćete zacijelo propasti,
5. Mojsijeva 8,20Propašćete kao narodi koje Gospod potire ispred vas, jer ne poslušaste glasa Gospoda Boga svojega.

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje