Tražilica


Jeremija 3. poglavlje

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje

Ivan Šarić Jeruzalemska Biblija Tomislav Dretar Daničić-Karadžić
Jeremija 3,1Stavimo slučaj: Čovjek pusti ženu svoju. Ona ode od njega i pođe za drugoga. Hoće li se onaj opet vratiti k njoj? Nije li se takva žena sasvim oskvrnila? S mnogim si se prijateljima ti upustila i hoćeš li se opet vratiti k meni? veli Gospod.
Jeremija 3,2"Podigni oči svoje k visinama i ogledaj! Gdje se nije tebi učinila sramota? Na putovima si sjedio, čekajući ih, kao Arapin u pustinji. Tako si osramotio zemlju bludom svojim i zloćom svojom.
Jeremija 3,3Bujice su se zaustavile. Nije pao kasni dažd. Ali si ti prihvatio čelo žene zloglasne, ostavio si na stranu svaki sram.
Jeremija 3,4Sada dakako vičeš k meni: 'Oče moj! Ti si prijatelj mladosti moje!
Jeremija 3,5Hoće li se on vječno gnjeviti? Hoće li se Vječno opominjati toga?' Jest, tako govoriš, a pritom činiš zlo i tjeraš to do kraja!"
Jeremija 3,6Gospod mi reče dane kralja Josije: "Jesi li vidio, što je učinila odmetnica Izrael? Išla je na svako visoko brdo i pod svako zeleno drvo i zlo je činiti ondje!
Jeremija 3,7Mislio sam, da će doći k meni natrag, kad je to sve učinila, ali se nije vratila. To zapazila nevjernica, njezina sestra Juda.
Jeremija 3,8A ona je i vidjela, da sam odmetnicu Izraela upravo zato, jer je činila zlo, odbacio, i dao joj knjigu raspusnu. Ali se nevjernica, njezina sestra Juda, nije uplašila, nego je otišla i isto tako činila zlo.
Jeremija 3,9Svojim lakoumnim, razuzdanim ponašanjem oskvrnila je zemlju kamenom i drvetom činila je zlo.
Jeremija 3,10Kod svega toga nije se vratila k meni nevjernica, njezina se, sestra Juda, svim srcem, nego samo lažno", govori Gospod.
Jeremija 3,11Nato mi reče Gospod "Pravednija stoji odmetnica Izrael, od nevjernice Judeje.
Jeremija 3,12Idi, viči ove riječi tamo prema sjeveru i reci: Vrati se, odmetnice, Izraele!" veli Gospod. "Neću više gnjevno gledati na vas; jer sam milostiv", veli Gospod, "ne gnjevim se dovijeka.
Jeremija 3,13Samo priznaj krivnju zlodjela svojih, da si Gospodu, Bogu svojemu, prelomila vjernost i da si sad amo, sad tamo trčala k poganskim idolima pol svakim zelenim drvetom. Ali nijeste poslušali poziva mojega!" veli Gospod.
Jeremija 3,14"Vratite se natrag, sinovi odmetnici!" veli Gospod. "Jer sam ja gospodar vaš. Uzet ću vas, pa bio i samo jedan iz jednoga grada i dva iz jednoga plemena, i odvest ću vas kući l Sion.
Jeremija 3,15Dat ću vam pastire po srcu svojemu, koji će vas pasti mudrošću i razboritošću.
Jeremija 3,16I kad se onda umnožite i mnogobrojni postanete u zemlji u one dane", veli Gospod, "neće se više nikada govoriti: 'Kovčeg zavjeta Gospodnjega!' Neće se više na njega misliti, i neće se više on spominjati, i neće ga više nestati, niti će se drugi praviti.
Jeremija 3,17U ono će se vrijeme Jerusalem zvati prijestolje Gospodnje. Svi će se narodi neznabožački skupiti tamo, k imenu Gospodnjemu u Jerusalem, i ni jedan neće više ići za prkosom svojega opakog srca.
Jeremija 3,18U one će se dane sjediniti kuća Judina s kućom Izraelovom. Iz zemlje sjeverne vratit će se oni zajedno u zemlju, koju sam dao u baštinu ocima vašim.
Jeremija 3,19Ja sam bio mislio: Kako ću te ipak držati mjesto sina i dragocjenu ti zemlju podijeliti, najkrasnije prebivalište neznabožaca? Nadao sam se: 'Oče moj', tako si me zvao, da nećeš nikada odstupiti od mene!
Jeremija 3,20Ali kao što žena nevjerno ostavi druga svojega, tako ste i vi meni prelomili vjernost, kućo Izraelova!" veli Gospod.
Jeremija 3,21Čuj! Na visinama čuje se plač, vapaj djece Izraelove, jer su hodili krivom stazom, zaboravili Gospoda, Boga svojega!
Jeremija 3,22"Vratite se, sinovi odmetnici, ja ću iscijeliti rane otpada vašega!" "Evo nas, dolazimo k tebi, jer si Gospod, Bog naš!
Jeremija 3,23Doista, prijevara su humovi, buka na gorama! Doista, samo je u Gospoda, Boga našega, spasenje Izraelu.
Jeremija 3,24Taj je sramotni idol prožderao trud otaca naših od mladosti naše, ovce njihove i goveda njihova, sinove njihove i kćeri njihove.
Jeremija 3,25Moramo ležati u sramoti svojoj, i pokriva nas rug naš, jer smo griješili Gospodu, Bogu svojemu, mi i oci naši, od mladosti do dana današnjega. Nijesmo više pazili na glas Gospoda, Boga svojega!"
Jeremija 3,1 "Ako muž otpusti ženu svoju i ona ide od njega te se uda za drugoga, ima li još pravo da se vrati njemu? Nije li ta žena sasvim oskvrnuta? A ti si bludničila s mnogim milosnicima, pa da se meni vratiš?" - riječ je Jahvina.
Jeremija 3,2Podigni oči na goleti i pogledaj: gdje te to nisu oskvrnuli? Na putovima si ih dočekivala kao Arapin u pustinji. Ti si oskvrnula zemlju bludom i opačinom svojom,
Jeremija 3,3zato i kiše prestadoše i kasni daždevi ne padoše. Čelo ti je kao u bludnice: ni zacrvenjela se nisi.
Jeremija 3,4Ne dovikuješ li mi sada: `Oče moj, ti si prijatelj mladosti moje!
Jeremija 3,5Hoće li zauvijek plamtjeti, vječno tinjati gnjev tvoj?` Tako govoriš, a činiš i dalje zla koliko god možeš.
Jeremija 3,6Jahve mi reče u dane kralja Jošije: "Vidje li što učini odmetnica Izrael? Ona odlazi na svaku visoku goru i pod svako zeleno stablo i ondje se podaje bludu.
Jeremija 3,7A ja mišljah: `Poslije svega što učini vratit će se k meni.` Ali se ona ne vraća. I to vidje sestra njena, nevjernica Judeja.
Jeremija 3,8A vidje i kako otpustih odmetnicu Izraela zbog svih preljuba i dadoh joj knjigu otpusnu. Ali sestra joj, nevjernica Judeja, nimalo se ne poboja, pa i ona okrenu u blud.
Jeremija 3,9I svojim lakoumnim bludom obeščasti zemlju; činila je preljub s kamenjem i drvljem.
Jeremija 3,10I nakon svega toga nije se vratila k meni nevjernica sestra njezina, Judeja, svim srcem svojim, već samo prijetvorno" - riječ je Jahvina.
Jeremija 3,11I reče mi Jahve: "Odmetnica Izrael pravednija je od Judeje nevjernice.
Jeremija 3,12Idi i viči prema Sjeveru ove riječi. Reci: Vrati se, odmetnice, Izraele, riječ je Jahvina. Ne gnjevi se više lice moje na vas, jer sam milostiv - riječ je Jahvina - neću se gnjeviti dovijeka.
Jeremija 3,13Samo priznaj svoju krivnju da si se odvrgla od Jahve, Boga svojega, i odlutala k tuđincima, pod svako drvo zeleno i nisi slušala glasa mojega - riječ je Jahvina.
Jeremija 3,14Vratite se, sinovi odmetnici - riječ je Jahvina - jer ja sam vaš Gospodar. Uzet ću vas, po jednoga iz svakoga grada, po dvojicu od svakoga roda, da vas odvedem na Sion.
Jeremija 3,15I dat ću vam pastire po srcu svojemu koji će vas pasti razumno i mudro.
Jeremija 3,16A kad se u one dane namnožite i narodite u zemlji - riječ je Jahvina - više se neće govoriti: `Kovčeg Jahvina Saveza` i nitko neće na nj misliti, nitko ga se neće sjećati ni za njim čeznuti, niti ga ponovo graditi.
Jeremija 3,17U to će se vrijeme Jeruzalem zvati `Prijestolje Gospodnje`; i svi će se narodi u njemu sabrati u ime Jahvino, i nijedan se više neće tvrdoglavo povoditi za pokvarenim srcem svojim.
Jeremija 3,18U one dane slagat će se dom Judin s domom Izraelovim; i zajedno će krenuti iz Zemlje sjeverne u zemlju koju ocima vašim dadoh u baštinu.
Jeremija 3,19A ja rekoh: "Kako da te ubrojim među sinove i dam ti zemlju slasti, baštinu, najljepši biser među narodima! Pomislih: Ti ćeš me zvati `Oče moj!` i nećeš se više odvratiti od mene.
Jeremija 3,20"Ali kao što se žena iznevjeri mužu svome, tako se i vi iznevjeriste meni, dome Izraelov" - riječ je Jahvina.
Jeremija 3,21Čuj! Po goletima plač se čuje, zapomaganje djece Izraelove, jer skrenuše s puta svojega. Jahvu, Boga svoga, zaboraviše.
Jeremija 3,22- Vratite se, sinovi, što se odvratiste, izliječit ću odmetništva vaša! - Evo nas, dolazimo k tebi, jer ti si Jahve, Bog naš!
Jeremija 3,23Doista, prijevarni su visovi, graja po brdima. Odista, u Jahvi, Bogu našemu, spasenje je Izraelovo!
Jeremija 3,24Baal je proždro trud naših otaca još od mladosti naše: ovce njihove i goveda, nihove kćeri i sinove.
Jeremija 3,25Lezimo u sramotu svoju, nek` nas pokrije ruglo naše! Jer Jahvi, Bogu svome, sagriješismo mi i oci naši, od mladosti svoje do dana današnjeg, i ne slušamo glasa Jahve, Boga svojega.
Jeremija 3,1Ako jedan čovjek otjera ženu svoju i ona ga napusti da bi pripala drugom čovjeku, hoće li se on vratiti opet k njoj? Nije li neizlječivo oskrnavljena, ta zemlja tamo? A ti, koja si bludničila s toliko partnera proročanstvo GOSPODOVO.
Jeremija 3,2Digni oči prema tragovima i vidi: ima li i jedno mjesto gdje se ti nisi parila? Na rubu cesta, ti si sjedjela čekajući ih, kao kakav Arapin u pustinji. Ti si oskrnavila zemlju svojim ponašanjem, svojim nećudoređem.
Jeremija 3,3Padaline ti bijahu uskraćene, a, ni kasna kiša nije došla: ali, ti ustraja u svom bezobrazluku bludničkom ne stideći se beščašća svog.
Jeremija 3,4Još i sada ne zazivaš li me ti: ”Oče moj! Ti, prijatelju moje mladosti! “ Drži li on još uvijek svoju neumoljivost? čuva li zlohotnost zauvijek? Ali, sve govoreći, ti ne prestaješ činiti zlo i to s kojim uspjehom!
Jeremija 3,6U vrijeme kralja Joziasa, GOSPOD mi reče: Jesi li ti vidio što učini IzraelOtpadnica, onaj koji se nala ziše na svakom povišem brijegu, pod svakim drvetom ozelenjelim da bi tu bludničio ?
Jeremija 3,7Ja sam si rekao: Pošto je učinila sve to ona će se vratiti k meni; ali, ona se nije vratila. Njena sestra, Juda-Himba, je vidjela.
Jeremija 3,8I ja sam vidio. Da, to je zbog njene preljube da sam ja odbacio Izrael-Otpadnicu, dajući joj potvrdu o razvodu . Ali, njena sestra, Juda-Himba, ne osjeti nikakava straha, ona se isto stavila u blud,
Jeremija 3,9tako da, svojom lakoumnošću i lošim ponašanjem, zemlja je obešćašćena; ona počini preljubu s kamenom i drvetom .
Jeremija 3,10I usprkos tome svemu, njena sestra Juda-Himba, ne vrati se k meni sa dna sebe same: njeno je pokajanje lažno proročanstvo GOSPODOVO.
Jeremija 3,11GOSPOD mi reče: Pokraj JudeHimbe, IzraelOtpadnica može se izjasniti pravednicom.
Jeremija 3,12Idi izvikivati riječi ove prema sjeveru : Vrati se dakle, Izraele-Otpadnice proročanstvo GOSPODOVO moja vam nazočnost neće više biti opterećujuća. Da, ja sam odan proročanstvo GOSPODOVO; ja ne zadržavam zauvijek neumoljivost.
Jeremija 3,13Ali, priznaješ li ti nastranost. to si se ti protiv GOSPODA Boga svoga pobunila. Ti si se sva bacila na odlaske k strancima pod svako ozelenjelo drvo . Vi niste slušali moj glas proročanstvo GOSPODOVO.
Jeremija 3,14Vratite se, sinovi otpadnici proročanstvo GOSPODOVO jer, ja sam taj koji ostaje gospodarem kod vas: ja vam iz jednog grada uzimam dvije obitelji da vas odvedu u *Sion.
Jeremija 3,15Ja vam dajem pastire meni dolične koji će vas napasati s jednim znanjem punim pažnje. :
Jeremija 3,16U ono vrijeme, kad vi budete obilno namnoženi u ovoj zemlji proročanstvo GOSPODOVO neće se više reći: *”Kovčeg saveza GOSPODOVOG! “ On neće nikom padati na pamet; neće ga se više spominjati, neće se zamjećivati njegova odsutnost; neće, nanovo biti načinjen.
Jeremija 3,17U onaj čas, zvat će se Jeruzalem ”Prijestolje GOSPODOVO“; svi će pogani pritjecati k njemu zbog imena GOSPODOVOG danog Jeruzalemu; one ne će ustrajati u svojoj ogavnoj tvrdoglavosti .
Jeremija 3,18U ono vrijeme, oni iz Jude sastat će se s onima iz Izraela; i, iz zemlje na sjeveru, oni će doći zajedno u zemlju što je ja dadoh očevima njihovim u baštinu.
Jeremija 3,19Ja se stavih govoriti: ” Oh! Kako bih ja želio izdvojiti te između sinova, dati tebi jednu zemlju obilja, jedno područje koje je, među poganima, jedne zanosne ljepote.“ I ja govorih: ” Vi ćete me pozvati: Oče Moj!, vi se nećete više okretati od mene . “
Jeremija 3,20Ali uistinu, kao što je jedna žena himbena glede svoje druge, tako ste vi himbeni prema meni, ljudi Izraelovi proročanstvo GOSPODOVO.
Jeremija 3,21Jedan se žamor uzdiže sa svih staza, bolno preklinjanje Izraelita: oni su zastranili zaboravljajući GOSPODA svoga Boga.
Jeremija 3,22”Vratite se sinovi otpadnici! “ Ja ću potpuno iscijeliti vaše otpadništvo. “ ” Evo nas! Mi smo tvoji; da, to si ti, GOSPOD naš Bog !
Jeremija 3,23Sigurno, lažno je to što dolazi s brijegova, ne čini drugo do buku na planinama . Sigurno, to je u GOSPODU našem Bogu da Izrael nalazi spas.
Jeremija 3,24Ali Sram, od naše mladosti, proždire trud naših otaca, njihovu sitnu i njihovu krupnu stoku, njihove sinove i njihove kćeri.
Jeremija 3,25Nek nas satre naš sram, nek nas naše beščašće potopi! Da, mi smo grješni prema GOSPODU našem Bogu, mi i naši očevi, od naše mladosti sve to ovog dana; mi nismo slušali glas GOSPODA našeg Boga.“
Jeremija 3,1Govore: ako ko pusti ženu svoju, i ona otišavši od njega uda se za drugoga, hoće li se onaj vratiti k njoj? Ne bi li se sa svijem oskvrnila ona zemlja? A ti si se kurvala s mnogim milosnicima; ali opet vrati se k meni, veli Gospod.
Jeremija 3,2Podigni oči svoje k visinama, i pogledaj gdje se nijesi kurvala; na putovima si sjedela čekajući ih kao Arapin u pustinji, i oskvrnila si zemlju kurvarstvom svojim i zloćom svojom.
Jeremija 3,3Zato se ustaviše daždi, i ne bi poznoga dažda; ali u tebe bješe čelo žene kurve, i ne htje se stidjeti.
Jeremija 3,4Hoćeš li otsele vikati k meni: oče moj, ti si vođ mladosti moje?
Jeremija 3,5Hoće li se srditi jednako? hoće li se gnjeviti dovijeka? Eto, govoriš, a činiš zlo koliko god možeš.
Jeremija 3,6Još mi reče Gospod za vremena cara Josije: jesi li vidio što učini odmetnica, Izrailj? kako odlazi na svako visoko brdo i pod svako zeleno drvo, i kurva se ondje.
Jeremija 3,7I pošto učini sve to, rekoh: vrati se k meni; ali se ne vrati; i to vidje nevjernica, sestra njezina, Juda.
Jeremija 3,8I svidje mi se za sve to što učini preljubu odmetnica Izrailj da je pustim i dam joj knjigu raspusnu; ali se ne poboja nevjernica sestra joj Juda, nego otide, te se i ona prokurva.
Jeremija 3,9I sramotnijem kurvanjem svojim oskvrni zemlju, jer činjaše preljubu s kamenom i s drvetom.
Jeremija 3,10I kod svega toga ne vrati se k meni nevjernica sestra joj Juda svijem srcem svojim, nego lažno, govori Gospod.
Jeremija 3,11Zato mi reče Gospod: odmetnica Izrailj opravda se više nego nevjernica Juda.
Jeremija 3,12Idi i viči ove riječi k sjeveru, i reci: vrati se, odmetnice Izrailju, veli Gospod, i neću pustiti da padne gnjev moj na vas, jer sam milostiv, veli Gospod, neću se gnjeviti dovijeka.
Jeremija 3,13Samo poznaj bezakonje svoje, da si se odmetnula Gospodu Bogu svojemu, ti si tumarala k tuđima pod svako drvo zeleno, i nijeste slušali glasa mojega, veli Gospod.
Jeremija 3,14Obratite se, sinovi odmetnici, veli Gospod, jer sam ja muž vaš, i uzeću vas, jednoga iz grada i dva iz porodice, i odvešću vas u Sion.
Jeremija 3,15I daću vam pastire po srcu svojemu, koji će vas pasti znanjem i razumom.
Jeremija 3,16I kad se umnožite i narodite u zemlji, onda se, veli Gospod, neće više govoriti: kovčeg zavjeta Gospodnjega; niti će im dolaziti na um niti će ga pominjati, niti će hoditi k njemu, niti će ga više opravljati.
Jeremija 3,17U to će se vrijeme Jerusalim zvati prijesto Gospodnji, i svi će se narodi sabrati u nj, k imenu Gospodnjemu u Jerusalimu, i neće više ići po misli srca svojega zloga.
Jeremija 3,18U to će vrijeme dom Judin ići s domom Izrailjevijem, i doći će zajedno iz zemlje sjeverne u zemlju koju dadoh u našljedstvo ocima vašim.
Jeremija 3,19Ali ja rekoh: kako bih te postavio među sinove i dao ti zemlju željenu, krasno našljedstvo mnoštva naroda? I rekoh: ti ćeš me zvati: oče moj; i nećeš se odvratiti od mene.
Jeremija 3,20Doista kao što žena iznevjeri druga svojega, tako iznevjeriste mene, dome Izrailjev, veli Gospod.
Jeremija 3,21Glas po visokim mjestima neka se čuje, plač, molbe sinova Izrailjevijeh, jer prevratiše put svoj, zaboraviše Gospoda Boga svojega.
Jeremija 3,22Vratite se, sinovi odmetnici, i iscijeliću odmete vaše. Evo, mi idemo k tebi, jer si ti Gospod Bog naš.
Jeremija 3,23Doista, zaludu su humovi, mnoštvo gora; doista, u Gospodu je Bogu našem spasenje Izrailjevo.
Jeremija 3,24Jer ta sramota proždrije trud otaca naših od djetinjstva našega, ovce njihove i goveda njihova, sinove njihove i kćeri njihove.
Jeremija 3,25Ležimo u sramoti svojoj, i pokriva nas rug naš; jer Gospodu Bogu svojemu griješismo mi i oci naši od djetinjstva svojega do danas, i ne slušasmo glasa Gospoda Boga svojega.

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje