Tražilica


Pjesma nad pjesmama 4. poglavlje

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje

Ivan Šarić Jeruzalemska Biblija Tomislav Dretar Daničić-Karadžić
Pjesma nad pjesmama 4,1Zaručnik: Kako si lijepa, prijateljice moja, kako si lijepa! Oči su tvoje kao golubice, ispod koprene svijetle. Kosa ti je kao stado koza, što silaze gore gileadske.
Pjesma nad pjesmama 4,2Zubi su ti kao stado ovaca, što upravo izlaze iz kupala, kad se strižu: sve s blizancima, nijedne među njima nema bez janjeta.
Pjesma nad pjesmama 4,3Usne su ti kao vrpca grimizna, milina resi usta tvoja. Kao kriške mogranja sjaju tvoja lica ispod koprene.
Pjesma nad pjesmama 4,4Vrat ti je kao toranj Davidov zidnim vijencima naoružan, tisuće štitova vise na njemu, štitova od samih junaka.
Pjesma nad pjesmama 4,5Prsa tvoja: dva blizanca srnčeta, što pasu među ljiljanima.
Pjesma nad pjesmama 4,6Dok dan zahladi i sjene uteku, htio bih poći k smirnovoj gori, k tamjanovu humu.
Pjesma nad pjesmama 4,7Sva si lijepa, prijateljice moja, nema ljage na tebi.
Pjesma nad pjesmama 4,8Dođi s Libanona, zaručnice, k meni, dođi s Libara, dođi k meni! Siđi s brijega amonskoga, s vrhunca senirskoga i hermonskoga, iz pećina lavovskih, s gora risovskih!
Pjesma nad pjesmama 4,9Ranjavaš srce moje, sestro zaručnice moja, očaravaš mi srce svakim pogledom očiju svojih, svakom karikom uresa na vratu svojemu!
Pjesma nad pjesmama 4,10Kako je blaga ljubav tvoja, sestro zaručnice moja, mnogo je slađa od vina ljubav tvoja! Svaku mirodiju nadvisuje miris ulja tvojih.
Pjesma nad pjesmama 4,11Usne tvoje, zaručnice, kaplju medom. Jezik tvoj krije med i mlijeko. Miris je haljina tvojih kao miris Libanona.
Pjesma nad pjesmama 4,12Vrt je sestra zaručnica moja, dobro ograđen, studenac zatvoren, izvor zapečaćen.
Pjesma nad pjesmama 4,13Nasad je tvoj voćnjak šipaka, pun plodova prekrasnih, cipra i narda,
Pjesma nad pjesmama 4,14Narda i šafrana, iđirota i cimeta i svakojakih rastlina za kad, smirne i aloja, sa svakojakim najfinijim balsamima.
Pjesma nad pjesmama 4,15Izvor vrta mojega jest studenac žive vode, što teče s Libanona.
Pjesma nad pjesmama 4,16Zaručnica: Sjevere, ustani sad Juže, ovamo! Puhnite po vrtu mojemu! Neka kaplju mirisi njegovi! O, neka bi došao dragi moj u vrt svoj, neka bi uživao plodove svoje, prekrasne!
Pjesma nad pjesmama 4,1 Kako si lijepa, prijateljice moja, kako si lijepa! Imaš oči kao golubica (kad gledaš) ispod koprene. Kosa ti je kao stado koza što izađoše na brdo Gilead.
Pjesma nad pjesmama 4,2Zubi su ti kao stado ovaca ostriženih kad s kupanja dolaze: idu dvije i dvije kao blizanke i nijedna nije osamljena.
Pjesma nad pjesmama 4,3Usne su tvoje kao trake od grimiza i riječi su tvoje dražesne, kao kriške mogranja tvoji su obrazi pod koprenom tvojom.
Pjesma nad pjesmama 4,4Vrat ti je kao kula Davidova, za obranu sagrađena: tisuću štitova visi na njoj, sve oklopi junački.
Pjesma nad pjesmama 4,5Tvoje su dvije dojke kao dva laneta, blizanca košutina, što pasu među ljiljanima.
Pjesma nad pjesmama 4,6Prije nego dan izdahne i sjene se spuste, poći ću na brdo smirne, na brežuljak tamjana.
Pjesma nad pjesmama 4,7Sva si lijepa, prijateljice moja, i nema mane na tebi.
Pjesma nad pjesmama 4,8Pođi sa mnom s Libana, nevjesto, pođi sa mnom s Libana. Siđi s vrha Amane, s vrha Senira i Hermona, iz lavljih spilja, s planina leopardskih.
Pjesma nad pjesmama 4,9Srce si mi ranila, sestro moja, nevjesto, srce si mi ranila jednim pogledom svojim, jednim samim biserom kolajne svoje.
Pjesma nad pjesmama 4,10Kako je slatka ljubav tvoja, sestro moja, nevjesto! Slađa je ljubav tvoja od vina, a miris ulja tvojih ugodniji od svih mirisa.
Pjesma nad pjesmama 4,11S usana tvojih, nevjesto, saće kapa, pod jezikom ti je med i mlijeko, a miris je haljina tvojih kao miris libanski.
Pjesma nad pjesmama 4,12Ti si vrt zatvoren, sestro moja, nevjesto, vrt zatvoren i zdenac zapečaćen.
Pjesma nad pjesmama 4,13Mladice su tvoje vrt mogranja pun biranih plodova:
Pjesma nad pjesmama 4,14nard i šafran, mirisna trska i cimet, sa svim stabljikama tamjanovim, smirna i aloj s najboljim mirisima.
Pjesma nad pjesmama 4,15Zdenac je u mom vrtu, izvor žive vode koja teče s Libana.
Pjesma nad pjesmama 4,16Ustani, sjevernjače, duni, južni vjetre, duni nad vrtom mojim, neka poteku njegovi mirisi. Neka dragi moj dođe u vrt svoj, neka jede najbolje plodove u njemu.
Pjesma nad pjesmama 4,1Kako si ti lijepa, drugo moja! Kako si lijepa! Tvoje su oči golubice pod velom tvojim. Tvoja kosa je kao stado koza koje se sjuri niz planinu Galaad .
Pjesma nad pjesmama 4,2Tvoji su zubi kao stado za striženje koje se uspinje iz perionice: svi imaju blizanca nitko ih razlikovati ne može.
Pjesma nad pjesmama 4,3Kao jedna skerletna vrpca tvoje su usnice, i tvoje jezik ljubak je. Kao kriška nara tvoja je sljepoočnica ispod vela tvoga.
Pjesma nad pjesmama 4,4Kao Kula Davidova tvoj je vrat, građen za ratni plijen: tisuću je štitova tu obješeno, sve vrste oklopa od junaka .
Pjesma nad pjesmama 4,5Tvoje su dvije dojke kao jelenčeta dva, blizanci jedne gazele; koji minu između ljiljana.
Pjesma nad pjesmama 4,6Odavde nek dan otpočine i nek sjene pobjegnu, ja ću otići na brdo mirhom posuto i na brijeg tamjanom obvijen .
Pjesma nad pjesmama 4,7Ti si sva lijepa, družice moja! Manjka, nikakvog ti nemaš!
Pjesma nad pjesmama 4,8Sa mnom, iz Libana, o zaručnice, sa mnom, iz Libana ti ćeš doći; spustit ćeš se s vrha Amana, s vrha Senira i Hermona, iz skrovišta lavljih i planina gdje
Pjesma nad pjesmama 4,9Ti me izluđuješ, sestro moja, o zaručnice, ti me izluđuješ već i samo jednim od samo jednim od tvojih đerdana.
Pjesma nad pjesmama 4,10Kako su tvoja milovanja lijepa, sestro moja, o zaručnice! Što su tvoja milovanja bolja od vina, i miris tvojih miomirisa nego svi balzami!
Pjesma nad pjesmama 4,11Tvoje usne liju nektar, o zaručnice; med i mlijeko su pod tvojim jezikom; a miris tvoje odjeće je kao dah Libana.
Pjesma nad pjesmama 4,12Ti si jedan vrt zakračunan, sestro moja, o zaručnice; jedan izvor zaključan, jedan zdenac zapečačen!
Pjesma nad pjesmama 4,13Tvoji su izdanci raj od narova, s probranim plodovima; kana s nardom,
Pjesma nad pjesmama 4,14od narda i šafrana, od cimetove kore i cimeta, mirhe i aloje, sa svim najdivnijim mirisima. (Ona)
Pjesma nad pjesmama 4,15Ja sam jedan vodoskok iz vrtova, jedno vrelo žustrih voda, kojima buja Liban!
Pjesma nad pjesmama 4,16Probudi se, Akvilone! Dođi, Otane ! Učini da zamiriši moj vrt, i da njegovi mirisi poteku! Da moj dragi dođu u vrt svoj i jede plodove probrane! (On)
Pjesma nad pjesmama 4,1Lijepa ti si, draga moja, lijepa ti si, oči su ti kao u golubice između vitica tvojih; kosa ti je kao stado koza koje se vide na gori Galadu;
Pjesma nad pjesmama 4,2Zubi su ti kao stado ovaca jednakih, kad izlaze iz kupala, koje se sve blizne a nijedne nema jalove.
Pjesma nad pjesmama 4,3Usne su ti kao konac skerleta, a govor ti je ljubak; kao kriška šipka jagodice su tvoje između vitica tvojih;
Pjesma nad pjesmama 4,4Vrat ti je kao kula Davidova sazidana za oružje, gdje vise tisućama štitovi i svakojako oružje junačko;
Pjesma nad pjesmama 4,5Dvije su ti dojke kao dva laneta blizanca, koji pasu među ljiljanima.
Pjesma nad pjesmama 4,6Dok dan zahladi i sjenke otidu, ići ću ka gori smirnovoj i ka humu tamjanovu.
Pjesma nad pjesmama 4,7Sva si lijepa draga moja, i nema nedostataka na tebi.
Pjesma nad pjesmama 4,8Hodi sa mnom s Livana, nevjesto, hodi sa mnom s Livana, da gledaš s vrha Amanskoga, s vrha Senirskoga i Ermonskoga, iz pećina lavovskih, s gora risovskih.
Pjesma nad pjesmama 4,9Otela si mi srce, sestro moja nevjesto, otela si mi srce jednijem okom svojim i jednijem lančićem s grla svojega.
Pjesma nad pjesmama 4,10Lijepa li je ljubav tvoja, sestro moja nevjesto, bolja je od vina ljubav tvoja, i miris ulja tvojih od svijeh mirisnijeh stvari.
Pjesma nad pjesmama 4,11S usana tvojih kaplje sat, nevjesto, pod jezikom ti je med i mlijeko, i miris je haljina tvojih kao miris Livanski.
Pjesma nad pjesmama 4,12Ti si kao vrt zatvoren, sestro moja nevjesto, izvor zatvoren, studenac zapečaćen.
Pjesma nad pjesmama 4,13Bilje je tvoje voćnjak od šipaka s voćem krasnijem, od kipra i narda.
Pjesma nad pjesmama 4,14Od narda i šafrana, od iđirota i cimeta sa svakojakim drvljem za kad, od smirne i aloja i sa svakim prekrasnim mirisima.
Pjesma nad pjesmama 4,15Izvore vrtovima, studenče vode žive i koja teče s Livana!
Pjesma nad pjesmama 4,16Ustani sjevere, i hodi juže, i duni po vrtu mom da kaplju mirisi njegovi; neka dođe dragi moj u vrt svoj, i jede krasno voće svoje.

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje