Tražilica


Ezekiel 24. poglavlje

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje

Ivan Šarić Jeruzalemska Biblija Tomislav Dretar Daničić-Karadžić
Ezekiel 24,1Riječ Gospodnja dođe mi u devetoj godini, u desetom mjesecu, deseti dan toga mjeseca ovako govoreći:
Ezekiel 24,2Sine čovječji, točno zapiši ime ovoga dana! Upravo ovoga dana navaljuje kralj babilonski na Jerusalem.
Ezekiel 24,3Kaži tome nepokornim rodu ovu priču: Ovako veli svemogući Gospod: 'Nastavi lonac! Najprije ga nastavi, onda nalij u njega vode!
Ezekiel 24,4Metni u njega komade mesa, sve dobre komade, stegno i pleće! Napuni ga najboljih kostiju!
Ezekiel 24,5Uzmi najbolje iz stada i naloži cjepanice ispod njega! Iskuhaj dobro komade mesa, neka se i kosti raskuhaju u njemu!
Ezekiel 24,6Zato ovako veli svemogući Gospod: 'Teško gradu krvničkom, kotlu, na kojemu stoji rđa i s kojega ne silazi rđa! Povadi iz njega komad po komad, a da se ne baca ždrijeb na to!
Ezekiel 24,7Jer je krv njegova usred njega. Na golu kamenu on to čini. Ne prolijeva je na zemlju, da se pokrije prahom.
Ezekiel 24,8Da se raspali gnjev, te učinim osvetu, puštam da se prolijeva krv njegova na go kamen, da se ne pokrije.
Ezekiel 24,9Zato ovako veli svemogući Gospod: 'Teško gradu krvničkom! I ja ću naložiti velik oganj.
Ezekiel 24,10Nanesi drva mnogo, zapali oganj, neka se raskuha meso, stavi začin i kosti spali!
Ezekiel 24,11Tada ga metni prazna na žeravicu, da se ugrije, i mjed se njegova usije, i nečistoća se rastopi njemu, i nestane rđe njegove!
Ezekiel 24,12Mnogo muke zadaje kotao. Ali mnoga rđa ne silazi s njega; i u ognju ostaje rđa njegova.
Ezekiel 24,13Jer sam te htio očistiti od gnusne nečistoće tvoje, ali se ti nijesi očistio od nečisto će svoje, to se i nadalje nećeš očistiti, da na tebi ne izvršim gnjev svoj.
Ezekiel 24,14Ja, Gospod, rekao sam to. Doći će to, i izvršit ću. Neću to prepustiti, neću štedjeti i neću se pokajati. Po putovima tvojim i po djelima tvojim sudit će ti se, govori svemogući Gospod.
Ezekiel 24,15Riječ Gospodnja dođe mi ovako govoreći:
Ezekiel 24,16"Sine čovječji, evo, ja ću ti jednom nenadanom smrti uzeti radost očiju tvojih. Ali ti onda nećeš tugovati ni plakati. Ne smiju ti doći suze.
Ezekiel 24,17Uzdiši tiho, ali ne priređuj nikakva tugovanja! Poveži sebi povez oko glave, obuću svoju obuj na noge, ne pokrivaj brade svoje i ne jedi kruha žalosti!"
Ezekiel 24,18Ujutro sam još govorio narodu, a uveče umrla je žena moja i drugoga jutra učinio sam, kako, mi je bilo zapovjeđeno.
Ezekiel 24,19Tada su me upitali ljudi: "Nećeš li nam razjasniti, što nam to znači, da radiš tako?"
Ezekiel 24,20Odgovorio sam im: "Dođe mi riječ Gospodnja i glasi:
Ezekiel 24,21Reci kući Izraelovoj: Ovako veli svemogući Gospod: 'Evo, ja ću oskvrniti svetište svoje, ponos vas najviši, milinu očiju vaših, čežnju srca vašega. Sinovi će vaši i kćeri vaše, što ste ih ostavili, pasti od mača.
Ezekiel 24,22Onda ćete vi činiti, kako sam ja činio: nećete brade pokriti i nećete jesti kruha žalosti.
Ezekiel 24,23Povez će vam biti na glavi, obuća vaša na nogama. Nećete tugovati ni plakati. Ali ćete ginuti u grijehima svojim i uzdisati jedan drugomu.
Ezekiel 24,24Tako će vam Ezekiel biti znak čudesni. Sve, što je činio on, činit ćete i vi, kad to dođe, i spoznat ćete, da sam ja svemogući Gospod.
Ezekiel 24,25"A ti, sine čovječji, čuj: U onaj dan, kad im uzmem bedem njihov, ponosnu radost njihovu, milinu očiju njihovih i čežnju srca njihova, njihove sinove i kćeri,
Ezekiel 24,26U onaj dan doći će k tebi bjegunac, da ti to javi.
Ezekiel 24,27U onaj će se dan otvoriti usta tvoja, dim stigne bjegunac. Govorit ćeš i nećeš više šutjeti i bit ćeš im znak čudesni. Tada će oni spoznati, da sam ja Gospod.
Ezekiel 24,1 Godine devete, devetoga mjeseca, desetoga dana, dođe mi riječ Jahvina:
Ezekiel 24,2"Sine čovječji, zapiši ovaj dan: upravo danas kralj babilonski zaposjede Jeruzalem.
Ezekiel 24,3Pripovijedaj domu odmetničkom prispodobu. Reci im: Ovako govori Jahve Gospod: `Pristavi lonac, pristavi i nalij vode u nj!
Ezekiel 24,4Baci u nj komade, sve najbolje komade mesa, but i pleće! Napuni ga ponajboljim kostima!
Ezekiel 24,5Uzmi najbolje od stada. Pod loncem vatru naloži. Neka dobro uzavri, neka se u njemu skuhaju i kosti.`
Ezekiel 24,6Jer ovako govori Jahve Gospod: `Jao gradu krvničkom, zahrđalu loncu s kojega se hrđa ne skida! A zatim komad po komad iz njega izvadi, ali za nj ne bacaj kockÄe!
Ezekiel 24,7Jer krv je njegova u njemu - na golu je kamenu ostavi, po zemlji je ne razlij gdje bi je prašina mogla prekriti!
Ezekiel 24,8Da se gnjev moj raspali, da mu odmazdim, ostavih krv njegovu na kamenu golom, da se ne pokrije.`
Ezekiel 24,9Stoga ovako govori Jahve Gospod: `Jao gradu krvničkome, jer ću veliku lomaču naložiti!
Ezekiel 24,10Skupi drva, vatru potpali, skuhaj meso, primiješaj začina, nek` izgore i kosti!
Ezekiel 24,11A zatim ga prazna na žeravicu pristavi da mjed mu se usija i nečistoća njegova sva se rastopi, da se uništi hrđa na njemu!
Ezekiel 24,12Grdne li muke! Ali se velika hrđa ne dade s njega skinuti: i vatri odolje.
Ezekiel 24,13Sramotan je grijeh tvoj: htjedoh te očistiti, ali se ti ne htjede od grijeha očistiti; i zbog toga se više nećeš očistiti dok nad tobom ne iskalim gnjev svoj!
Ezekiel 24,14Ja, Jahve, rekoh! I riječ ću ispuniti; neću popustiti: I neću se smilovati niti ću se pokajati! Sudit ću te po putovima tvojim i po djelima tvojim! - riječ je Jahve Gospoda.
Ezekiel 24,15I dođe mi riječ Jahvina:
Ezekiel 24,16"Sine čovječji, evo, nenadanom smrću oduzet ću ti radost očinju! Ne tuguj, ne plači i ne roni suza!
Ezekiel 24,17Jecaj tiho, ali ne žali kao što se za mrtvima žali! I povij oko glave povez, a na noge obuj sandale. Ne prekrivaj brade i ne jedi žalobničke pogače.
Ezekiel 24,18Ujutro tako prorokovah narodu, a uveče mi žena umrije te sutradan uradih kao što mi bijaše zapovjeđeno.
Ezekiel 24,19Narod me na to zapita: "Nećeš li nam reći što znači za nas to što ti radiš?
Ezekiel 24,20Ja im odgovorih: "Dođe mi riječ Jahvina:
Ezekiel 24,21"Reci domu Izraelovu: Ovako govori Jahve Gospod: Evo, oskvrnut ću svoje Svetište, vaš ponos snažni, radost vam očinju i čežnju duše vaše! I sinovi i kćeri koje ostaviste, od mača će pasti!
Ezekiel 24,22Tada ćete uraditi kao što i ja uradih: nećete prekrivati brade i nećete jesti žalobničke pogače!
Ezekiel 24,23Povit ćete povez oko glave i obuti na noge sandale! I nećete više tugovati ni plakati, nego ćete čiljeti zbog svojih nedjela i jecati jedan za drugim!
Ezekiel 24,24A Ezekiel će vam biti primjer: učinit ćete sve što je i on činio. Kad se to zbude, spoznat ćete da sam ja Jahve!`
Ezekiel 24,25A ti, sine čovječji, doista u dan kad im oduzmem snagu, dičnu radost njihovu, radost im očinju, slast duše njihove, sinove i kćeri njihove -
Ezekiel 24,26u taj će dan k tebi stići bjegunac da ti to dojavi!
Ezekiel 24,27U taj će se dan tvoja usta otvoriti, i ti ćeš tom bjeguncu progovoriti; nećeš više biti nijem. I tako ćeš im biti znak. I oni će spoznati da sam ja Jahve!
Ezekiel 24,1Devete godine, desetog mjeseca, desetog u mjesecu, bi jedna riječ GOSPODOVA za mene:
Ezekiel 24,2” Sine čovjekov, zabilježi pismeno datum ovog dana: ovog dana točno; jer u ovaj dan točno kralj Babilonije je napao Jeruzalem.
Ezekiel 24,3Reci jednu riječ ovoj pasmini pobunjenika; ti ćeš im reći: Ovako govori Gospodin BOG: Pripremi kotao, pripravi ga; naspi u njega vodu.
Ezekiel 24,4 Prikupi u njeg komade, sve same dobre komade: but i plećku; napuni ga najboljim kostima.
Ezekiel 24,5 Uzmi najbolju ovcu, nagomilaj kosti na dno. Stavi to proključati velikim vrijenjem, čak i kosti trebaju kuhati.
Ezekiel 24,6To je zašto, ovako govori Gospodin BOG: Nesreća gradu krvoločnom, kotlu zahrđalom, čija se hrđa ne skida; komad po komad se otima to nije na njega pala kocka !
Ezekiel 24,7Jer, krv kojeg je prosula ostaje u sred nje. Ona ju je prosula na golu stijenu; ona ju nije prosula na zemlju, ni pokrila prašinom .
Ezekiel 24,8 Za podići moj gnjev, za ispuniti osvetu moju, ja ju ostavljam ne pokrivši krv koju je ona prolila na golu stijenu.
Ezekiel 24,9 To je zašto, ovako govori Gospodin BOG: Nesreća krvoločnom gradu! Ja ću načiniti jedan veliki plamen.
Ezekiel 24,10Nagomilaj drva, zapali vatru, peci i prepeci meso, dodaj začine, nek kosti budu spaljene.
Ezekiel 24,11Stavi prazan kotao na žeravice, da se ugrije, da bronca pocrveni, da nečistoće propadnu iznutra i da se hrđa spali.
Ezekiel 24,12Kojeg li napora za hrđu ! Ipak, ona ne će otići s vatrom, masa hrđe tog kotla.
Ezekiel 24,13Besramlje je tvoja prljavština; budući da sam te ja očistio, a ti nisi bila čista, ti ne ćeš biti *očišćena od svoje prljavštine prije no što ja dodem do samog kraja svojeg gnjeva protiv tebe.
Ezekiel 24,14Ja, GOSPOD, ja sam govorio. Sve ovo dolazi; ja to ostvarujem; ja neću zanemariti ništa; ja ću biti bez milosti; bez pokajanja. Sudit će ti se na tvoje ponašanje i na tvoja djela proročanstvo Gospodina BOG.“
Ezekiel 24,15Bi jedna riječ GOSPODOVA za mene:
Ezekiel 24,16” Sine čovjekov, ja ću ti surovo oduzeti radost iz tvojih očiju. Ti ne ćeš proslaviti žalost; ti ne ćeš obaviti ožaljivanje i ne ćeš oplakivati.
Ezekiel 24,17Uzdiši u tišini; ti ne ćeš ispuniti pogrebne obrede; sveži svoj turban, stavi svoje sandale; ne zastri svojih brkova i ne prihvati kruha od susjeda . “
Ezekiel 24,18Ja govorih narodu u jutro, a moja žena umrije u večer; sutradan ja izvrših primljene naloge.
Ezekiel 24,19Ljudi mi rekoše: ” Ne ćeš li nam ti objasniti što znači za nas to što ti činiš? “
Ezekiel 24,20Tad im ja rekoh: ” Bi za mene jedna riječ GOSPODOVA:
Ezekiel 24,21Govori kući Izraelovoj: Ovako govori Gospodin BOG: Ja ću oskvrnuti svoje *svetište, oholost vaše sile, radost vaših očiju, nadu vašeg života. Vaši sinovi i vaše kćeri koje ste vi ostavili u Jeruzalemu past će od mača.
Ezekiel 24,22Tad vi učinite kao što sam ja učinio: vi sebi ne ćete zastirati brkova; ne prihvaćajte kruha od svojih susjeda.
Ezekiel 24,23Turbanima na glavi i sandalama na nogama, vi ne ćete slaviti žalost i vi ne ćete praviti žalopojki, već ćete trunuti u svojim grijesima i svatko će uzdisati za svojim bratom.
Ezekiel 24,24Ezekiel će biti za vas jedno predskazanje; sve što je učinio, vi ćete to učiniti. Kad to dođe, vi ćete znati da sam ja Gospodin BOG.
Ezekiel 24,25Slušaj, sine čovjekov, dan kad ću im ja uzeti snagu njihovu, njihovo zadovoljstvo i njihov ures, radost njihovih očiju, slast njihovih života, njihove sinove i njihove kćeri.
Ezekiel 24,26Tog dana, doći će k tebi jedan preživjeli, da ti dade čuti novost;
Ezekiel 24,27tog dana, tvoja će se usta otvoriti s dolaskom preživjelog; ti ćeš govoriti, ne ćeš više biti nijem. Ti ćeš za njih biti jedno predskazanje; tad će oni spoznati da sam ja GOS POD. “
Jezekilj 24,1Potom godine devete, desetoga mjeseca, desetoga dana, dođe mi riječ Gospodnja govoreći:
Jezekilj 24,2Sine čovječji, zapiši ime ovoga dana, ovoga istoga dana; u taj dan dođe car Vavilonski na Jerusalim.
Jezekilj 24,3I kaži priču tome domu odmetničkom, i reci im: ovako veli Gospod Gospod: pristavi lonac, pristavi, i nalij u nj vode.
Jezekilj 24,4Složi u nj dijelove, sve dobre dijelove, stegno i pleće, i napuni ga najboljih kostiju.
Jezekilj 24,5Uzmi najbolje iz stada, i naloži kosti ispod njega, i uzvari dobro da se i kosti raskuhaju u njemu.
Jezekilj 24,6Jer ovako veli Gospod Gospod: teško gradu krvničkom, loncu, na kom stoji zagorijel, s kojega neće da siđe zagorijel; povadi dio po dio; ždrijeb da se ne baci za nj.
Jezekilj 24,7Jer je krv njegova usred njega; na go kamen metnu je, ne proli je na zemlju da se pokrije prahom.
Jezekilj 24,8Raspalivši gnjev da učinim osvetu, metnuću krv njegovu na go kamen da se ne pokrije.
Jezekilj 24,9Zato ovako veli Gospod Gospod: teško gradu krvničkom! i ja ću naložiti velik oganj.
Jezekilj 24,10Nanesi drva, i raspali oganj, neka se stroši meso, začini korijenjem, i kosti neka izgore.
Jezekilj 24,11Metni ga prazna na živo ugljevlje da se ugrije i izgori mjed njegova i da se stopi u njemu nečistota njegova i da nestane zagorijeli njegove.
Jezekilj 24,12Lažima dosadio mi je; zato neće izaći iz njega mnoga zagorijel njegova; u oganj će zagorijel njegova.
Jezekilj 24,13U nečistoti je tvojoj grdilo tvoje; jer sam te čistio, ali se ti ne očisti; nećeš se više čistiti od nečistote svoje, dokle ne namirim gnjev svoj nad tobom.
Jezekilj 24,14Ja Gospod govorih; doći će, i izvršiću; neću odustati niti ću žaliti niti ću se raskajati, po putovima tvojim i po djelima tvojim sudiće ti, govori Gospod Gospod.
Jezekilj 24,15Opet mi dođe riječ Gospodnja govoreći:
Jezekilj 24,16Sine čovječji, evo ja ću ti uzeti želju očiju tvojih zlom, ali ne tuži ni plači, niti suza roni.
Jezekilj 24,17Nemoj uzdisati, ne žali kako biva za mrtvijem, metni kapu na glavu, i obuću svoju obuj na noge, i usta svojih nemoj pokriti i hljeba ničijega ne jedi.
Jezekilj 24,18I govorih ujutru narodu, a uveče mi umrije žena; i sjutradan učinih kako mi bješe zapovjeđeno.
Jezekilj 24,19I reče mi narod: hoćeš li nam kazati šta nam je to što radiš?
Jezekilj 24,20I odgovorih im: dođe mi riječ Gospodnja govoreći:
Jezekilj 24,21Reci domu Izrailjevu: ovako veli Gospod Gospod: evo, ja ću oskvrniti svetinju svoju, veličanstvo sile vaše, želju očiju vaših i što je milo duši vašoj; i sinovi će vaši i kćeri vaše koje ostaviste pasti od mača.
Jezekilj 24,22I činićete kako ja činim: usta nećete pokriti i hljeba ničijega nećete jesti;
Jezekilj 24,23I kape će vam biti na glavama i obuća na nogu; nećete tužiti ni plakati, nego ćete sa bezakonja svojih čiljeti i uzdisaćete jedan s drugim.
Jezekilj 24,24I Jezekilj će vam biti znak: činićete sve što on čini; kad to dođe, poznaćete da sam ja Gospod Gospod.
Jezekilj 24,25A ti, sine čovječji, u onaj dan kad im uzmem silu njihovu, radost slave njihove, želju očiju njihovijeh i za čim teži duša njihova, sinove njihove i kćeri njihove,
Jezekilj 24,26U taj dan ko uteče, neće li doći k tebi da ti donese glas?
Jezekilj 24,27U taj će se dan otvoriti usta tvoja prema onom ko uteče, i govorićeš i nećeš više biti nijem; i bićeš im znak, i oni će poznati da sam ja Gospod.

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje