Tražilica


Izaija 54. poglavlje

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje

Ivan Šarić Jeruzalemska Biblija Tomislav Dretar Daničić-Karadžić
Izaija 54,1Veseli se, nerotkinjo, koja nijesi postala mati! Poklikni i podvikuj, koja nijesi znala za muke porođaja! "Jer će osamljena imati više djece negoli udana, veli Gospod.
Izaija 54,2Raširi prostor šatoru svojemu, neka se razastru zavjese stanova tvojih, i da se ne škrtari! Produlji svoja šatorska užad, i tvrdo zabij kolje!
Izaija 54,3Jer ćeš se nadesno i nalijevo rasprostraniti. Cijele narode uzima pleme tvoje u posjed i naseljava puste gradove,
Izaija 54,4Ne boj se; jer se nećeš osramotiti! Ne stidi se; jer se ne trebaš zacrvenjeti, jer ćeš zaboraviti sramotu mladosti svoje i prijekora udovištva svojega nećeš se više sjećati.
Izaija 54,5Jer muž tvoj jest stvoritelj tvoj, - "Gospod nad vojskama" ime je njegovo, - i otkupitelj tvoj jest Svetac Izraelov, - "Bog cijele zemlje", tako se on zove.
Izaija 54,6Jer kao ženu, koja je ostavljena i od srca ožalošćena, tako te zove natrag Gospod. "Može li se pogrditi žena mladosti?" govori Bog tvoj.
Izaija 54,7"Ostavio sam te samo za kratko vrijeme, ali sam te s velikim milosrđem vodio kući.
Izaija 54,8U provali gnjeva skrio san samo začas lice svoje od tebe; ali se u vječnoj milosti smilujem tebi, veli otkupitelj tvoj, Gospod.
Izaija 54,9"Jer kao kod potopa Noina sad ću to držati: kao što se zakleh: Nikada više neće potop Noin poplaviti zemlju, tako se i kunem, da se neću više gnjeviti na te, niti ću te karati.
Izaija 54,10Ako se i gore pomaknu i humovi se tresu, opet ljubav moja neće se odmaknuti od tebe i zavjet spasenja mojega neće se pomaknuti", veli Gospod, tvoj milosrdnik.
Izaija 54,11"Nevoljnice, od bure raščupana, utjehe lišena! Evo, ja namještam kamenje tvoje na mramoru porfirnom i osnivam te na safirima.
Izaija 54,12Gradim kruništa tvoja rubina, vrata tvoja iz kristala i ogradu tvoju iz dragoga kamenja.
Izaija 54,13Sva su djeca tvoja učenici Gospodnji, i velik je mir djece tvoje.
Izaija 54,14Na pravednosti bit ćeš osnovana. Pusti svaku tjeskobu, jer se više nemaš čega bojati, pusti svaki strah, jer ti se on više ne približuje.
Izaija 54,15Gle, bit će ih koji će se skupljati na te, ali to neće biti od mene: "Tko napadne na tebe, na tebi će pasti.
Izaija 54,16Gle, ja sam stvorio kovača, koji raspaljuje ugljevlje i pravi oružje po svojoj volji, ja sam stvorio i kvaritelja, da uništava.
Izaija 54,17Nikakvo oružje, što se kuje proti tebi, neće ništa opraviti. Svaki jezik, koji se podigne na te na sudu, dokazat ćeš krivim. To je baština sluga Gospodnjih i blagoslov njihov od mene", veli Gospod.
Izaija 54,1 Kliči, nerotkinjo, koja nisi rađala; podvikuj od radosti, ti što ne znaš za trudove! Jer osamljena više djece ima negoli udata, kaže Jahve.
Izaija 54,2Raširi prostor svog šatora, razastri, ne štedi platna svog prebivališta, produži mu užeta, kolčiće učvrsti!
Izaija 54,3Jer proširit ćeš se desno i lijevo. Tvoje će potomstvo zavladat` narodima i napučit će opustjele gradove.
Izaija 54,4Ne boj se, nećeš se postidjeti; na srami se, nećeš se crvenjeti. Zaboravit ćeš sramotu svoje mladosti i više se nećeš spominjati rugla udovištva svoga.
Izaija 54,5Jer suprug ti je tvoj Stvoritelj, ime mu je Jahve nad Vojskama; tvoj je Otkupitelj Svetac Izraelov, Bog zemlje svekolike on se zove.
Izaija 54,6Jest, k`o ženu ostavljenu, u duši ucviljenu, Jahve te pozvao. Zar se smije otpustiti žena svoje mladosti, pita Bog tvoj.
Izaija 54,7"Za kratak trenutak ostavih tebe, al` u sućuti velikoj opet ću te prigrliti.
Izaija 54,8U provali srdžbe sakrih načas od tebe lice svoje, al` u ljubavi vječnoj smilovah se tebi," govori Jahve, tvoj Otkupitelj.
Izaija 54,9"Bit će mi k`o za Noinih dana, kad se zakleh da vode Noine neće više preplaviti zemlju; tako se zaklinjem da se više neću na tebe srditi nit` ću ti prijetiti.
Izaija 54,10Nek` se pokrenu planine i potresu brijezi, al` se ljubav moja neće odmać` od tebe, nit` će se pokolebati moj Savez mira," kaže Jahve koji ti se smilovao.
Izaija 54,11"O nevoljnice, vihorom vitlana, neutješna, gle, postavit ću na smaragd tvoje kamenje i na safir tvoje temelje.
Izaija 54,12Od rubina dići ću ti kruništa, vrata tvoja od prozirca, ograde ti od dragulja.
Izaija 54,13Svi će ti sinovi Jahvini biti učenici, i velika će biti sreća djece tvoje.
Izaija 54,14Na pravdi ćeš biti zasnovana. Odbaci tjeskobu, nemaš se čega bojati, odbaci strah jer ti se neće primaći.
Izaija 54,15Ako li te napadnu, neće doći od mene; tko se na te digne, zbog tebe će pasti.
Izaija 54,16Gle, ja sam stvorio kovača koji raspaljuje žeravu i vadi iz nje oružje da ga kuje. Ali stvorih i zatornika da uništava.
Izaija 54,17Neće uspjeti oružje protiv tebe skovano. Dokazat ćeš da je zao svaki jezik što na te udari na sudu. To je baština slugu Jahvinih, to im je pobjeda od mene" - riječ je Jahvina.
Izaija 54,1Kliči, ti, neplodna, koja nis više rađala, prsni od usklikivanja i zatreperi, ti koja više na svijet ne donosiš; jer evo ih u mnoštvu, sinova ožalošćene, brojnijih no sinovi udane, reče GOSPOD.
Izaija 54,2proširi prostor svojeg šatora, šatorska krila tvojih boravišta nek se olabave! Ne jedi ništa! Produži svoje konope a tvoji kolčići, učini da drže,
Izaija 54,3jer desno i lijevo ti ćeš se rasprostraniti: tvoje će potomstvo baštiniti narode koji će napučiti opustjele gradove.
Izaija 54,4Ne boj se, jer ti nećeš više okusiti srama, ne ćuti se više osramoćenim, jer ti nećeš više postidjeti se, zaboravit ćeš stid svojeg mladenaštva, poruge svoje obudovjelosti, ti je se nećeš sjećati više.
Izaija 54,5Jer onaj koji te stvorio, on je tvoj suprug: GOSPOD, sve-mogući, to je njegovo ime; *Svetac Izraelov, on je taj koji je tebe iskupio, on se zove Bog cijele zemlje.
Izaija 54,6Jer, kao jednoj napuštenoj ženi, a kojoj je duh satrven, GOSPOD te je pozvao: ” žena godina mladosti, bijaše li istinski ona odbačena?“ rekao je tvoj Bog.
Izaija 54,7Jedan kratak čas, ja sam te bio napustio, ali bez prekida, s nježnošću, ja ću te prikupljati.
Izaija 54,8U jednom provali uzrujanosti, ja bijah sakrio svoje lice, jedan tren, daleko od tebe, ali s jednim prijateljstvom beskrajnim ja ti izražavam svoju nježnost, reče onaj koji te iskupio, GOSPOD.
Izaija 54,9To je za mene kao vode Noine : glede njih, ja prisegoh da se one neće više razulariti, te vode Noine, sve do na zemlju; isto, ja prisegoh da se neću više uzrujavati protiv tebe i da te neću više ugrožavati.
Izaija 54,10Kad bi planine bile odskočile u stranu i brijezi se bili uzdrmali, moje prijateljstvo nikad daleko od tebe se neće odstraniti i moj *savez mira nikad neće biti nesiguran, kaže onaj koji ti izriče svoju nježnost, GOSPOD.
Izaija 54,11Poniženoj, usteturanoj, lišenoj okrjepe, evo ja ću naličiti kolobar . uokolo tvojih kamenova, za ću te utemeljiti na safirima,
Izaija 54,12i tvoja kruništa od rubina, tvoja vrata ob svjetlucavog kamenja i sav tvoj obrub od kamenovaa ukrasnih.
Izaija 54,13Svi tvoji sinovi bit će sljedbenici GOSPODOVI, a otmjen bit će mir sinova tvojih.
Izaija 54,14U pravdi bit ćeš ti učvršćena, daleko od tebe otimačina: ti se više nećeš imati čega plašiti; daleko od tebe užas: on ti se više približiti neće.
Izaija 54,15Spletkari se, jedna se urota priprema? To ne dolazi od mene! Tko spletkari protiv tebe, pred tebe će se stropoštati.
Izaija 54,16Ja sam taj koji je stvorio kovača, onog koji puše na vatru od žeravja i otud vadi oružje namijenjeno onom što se njime čini; ja sam također stvorio uništavatelja određenog za razrušiti!
Izaija 54,17Sve oružje protiv tebe načinjeno neće uspjeti, svaki jezik dignut protiv tebe u osudu, ti ćeš njega razuvjeriti u krivicu. Takva će biti baština slugu GOSPODOVIH, takva će biti njihova pravda, što dolazi od mene
Isaija 54,1Veseli se, nerotkinjo koja ne rađaš, zapjevaj i poklikni ti, koja ne trpiš muka od porođaja, jer pusta ima više djece nego li ona koja ima muža, veli Gospod.
Isaija 54,2Raširi mjesto šatora svojega, i zavjesi stana tvojega neka se razastru, ne brani, produlji uža svoja, kolje svoje utvrdi.
Isaija 54,3Jer ćeš se nadesno i nalijevo rasprostraniti, i sjeme će tvoje naslijediti narode, i puste će gradove naseliti.
Isaija 54,4Ne boj se, jer se nećeš osramotiti, i nemoj se stidjeti, jer nećeš biti prijekorna, nego ćeš zaboraviti sramotu mladosti svoje, i prijekora udovišta svojega nećeš se više sjećati.
Isaija 54,5Jer ti je muž tvorac tvoj, ime mu je Gospod nad vojskama, i izbavitelj ti je svetac Izrailjev, Bog svoj zemlji zvaće se.
Isaija 54,6Jer kao ženu ostavljenu i u duhu ožalošćenu dozva te Gospod, i kao mladu ženu puštenu, govori Gospod.
Isaija 54,7Zamalo ostavih te, ali s velikom milošću pribraću te.
Isaija 54,8U malom gnjevu sakrih za čas lice svoje od tebe, ali ću te vječnom milošću pomilovati, veli izbavitelj tvoj Gospod.
Isaija 54,9Jer mi je to kao potop Nojev: jer kao što se zakleh da potop Nojev neće više doći na zemlju, tako se zakleh da se neću razgnjeviti na te niti ću te karati.
Isaija 54,10Ako će se i gore pomaknuti i humovi se pokolebati, opet milost moja neće se odmaknuti od tebe, i zavjet mira mojega neće se pokolebati, veli Gospod, koji ti je milostiv.
Isaija 54,11Nevoljnice, koju vjetar razmeće, koja si bez utjehe, evo ja ću namjestiti kamenje tvoje na mramoru porfirnom, i osnovaću te na safirima.
Isaija 54,12I načiniću ti prozore od kristala, i vrata od kamena rubina, i sve međe tvoje od dragoga kamenja.
Isaija 54,13A sinovi će tvoji svi biti naučeni od Gospoda, i obilan mir imaće sinovi tvoji.
Isaija 54,14Pravdom ćeš se utvrditi, daleko ćeš biti od nasilja, te se nećeš bojati, i od strahote, jer ti se neće približiti.
Isaija 54,15Gle, biće ih koji će se sabirati na te, ali neće biti od mene; koji se god saberu na te, pašće.
Isaija 54,16Gle, ja sam stvorio kovača koji raspaljuje ugljevlje i vadi oruđe za svoj posao, ja sam stvorio i krvnika da ubija.
Isaija 54,17Nikako oružje načinjeno protiv tebe neće biti srećno, i svaki jezik koji se podigne na te na sudu saprećeš. To je našljedstvo sluga Gospodnjih i pravda njihova od mene, veli Gospod.

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje