Tražilica


2. Ljetopisa 4. poglavlje

Prethodno poglavlje| Sadržaj | Sljedeće poglavlje
2. Ljetopisa 4,1Onda načini žrtvenik od mjedi, dvadeset lakata dug, dvadeset širok i deset visok.
2. Ljetopisa 4,2Tada postavi more mjedeno, deset lakata bilo mu je od jednoga kraja do drugoga, unaokolo okruglo i pet lakata visoko. Trebao je konac od trideset lakata, da ga obuhvati.
2. Ljetopisa 4,3Ispod kraja bilo je od likova volovskih - po deset na lakat - posve opkoljeno, što su okruživali more unaokolo u dva reda.
2. Ljetopisa 4,4Stajalo je na dvanaest volova. Tri su bila okrenuta prema sjeveru, tri na zapad, tri na jug i tri na istok. More je stajalo ozgo nad njima. Zadnja je strana svih volova bila okrenuta unutra.
2. Ljetopisa 4,5Debljina mu je bila jedna Podlanica. Kraj mu bio nalik na ljiljan kao kraj u čaše. Primalo je dvije tisuće bata.
2. Ljetopisa 4,6Dalje dade načiniti deset umivaonica. Pet ih metnu s desne strane, a pet s lijeve za pranje. U njima se je pralo i ono, što bi se prinosilo kao žrtva paljenica. Svećenicima je služilo more za pranje njihovo.
2. Ljetopisa 4,7I načini deset zlatnih svijećnjaka po propisima, što su vrijedili za njih, i postavi ih u hram, pet s desne strane, a pet s lijeve.
2. Ljetopisa 4,8Dalje načini deset stolova i namjesti ih u hramu, pet s desne strane, a pet s lijeve. I načini stotinu zdjelica od zlata.
2. Ljetopisa 4,9Onda dade načiniti trijem svećenički, velik; trijem i vrata za veliki trijem i prevuče vrata mjeđu.
2. Ljetopisa 4,10More namjesti na južnoj strani, na jugoistok.
2. Ljetopisa 4,11Nadalje načini Hiram lonce, lopate i zdjelice. Tako dovrši Hiram radove, što ih je morao da izradi kralju Salomonu za kuću Božju:
2. Ljetopisa 4,12Dva stupa i dva oglavlja okrugla ozgo na stupovima, obadvije pletenice, da pokrivaju dva oglavlja navrh stupova;
2. Ljetopisa 4,13Nadalje četiri stotine šipaka za obadvije pletenice, dva reda šipaka za svaku pletenicu, da pokrivaju obadva oglavlja okrugla navrh stupova;
2. Ljetopisa 4,14Usto deset podnožja i deset umivaonica na podnožjima
2. Ljetopisa 4,15Nadalje more i dvanaest volova pod njim.
2. Ljetopisa 4,16I lonce, lopate i viljuške i sve sprave za njih načini majstor Hiram kralju Salomonu za hram Gospodnji od uglađene mjedi.
2. Ljetopisa 4,17Dade ih saliti kralj u ravnici jordanskoj u zemlji ilovači između Sukota I Zereda.
2. Ljetopisa 4,18Dade Salomon načiniti svega ovoga posuđa vrlo mnogo. Težina mjedi nije bila utvrđena.
2. Ljetopisa 4,19Onda dade Salomon načiniti sve posuđe, što se upotrebljavalo u hramu Božjem: zlatni žrtvenik, stolove za kruhove postavljene,
2. Ljetopisa 4,20Svijećnjake sa žišcima njihovim od čistoga zlata, što su se po propisu morali upaliti pred Svetinjom nad svetinjama.
2. Ljetopisa 4,21I zlatne cvjetove, svjetiljke i usekače, i to od čistoga zlata,
2. Ljetopisa 4,22Noževe, škropionice, mašice i kadionice od čistoga zlata. I nutarnja dvokrilna vrata hrama na ulazu u Svetinju nad svetinjama, i dvokrilna vrata hrama na ulazu u glavni prostor bila su od zlata.
Prethodno poglavlje | | Sadržaj | Sljedeće poglavlje