Tražilica


Propovjednik 8. poglavlje

Prethodno poglavlje| Sadržaj | Sljedeće poglavlje
Propovjednik 8,1Tko je mudar? Tko razumije značenje stvari? Mudrost prosvjetljuje čovjeku lice i mijenja tvrdoću lica njegova.
Propovjednik 8,2Ja kažem: "Izvršuj zapovijed kraljevu - zbog zakletve Božje!
Propovjednik 8,3Ne otpadaj prenaglo od njega! Ne ulazi u zle spletke, jer on ipak čini, što hoće.
Propovjednik 8,4Jer je riječ kraljeva moćna. Tko smije reći njemu: "Što radiš tu?"
Propovjednik 8,5Tko izvršuje zapovijed, neće doživjeti ništa zlo, jer mudro srce i zna za vrijeme i pravo.
Propovjednik 8,6Jer svaka stvar ima vrijeme i pravo, a teško tišti čovjeka zlo.
Propovjednik 8,7Jer nitko ne zna, što će doći, jer tko bi mu mogao reći, kako li će to doći?
Propovjednik 8,8Čovjek nema vlasti nad dahom. Nitko ne može zaustaviti dah životni. Ni jedan nema moći nad danom smrtnim. Nema dopušta od borbe smrtne. Tako ni zlo ne oslobađa onoga, koji ga čini.
Propovjednik 8,9Sve ovo vidjeh, kad upravih srce svoje na ono, što se događa pod suncem u vrijeme, kad čovjek vlada nad drugima na zlo njihovo.
Propovjednik 8,10I uz to vidjeh, kako bezbožnici dobiše pogreb, a oni, koji su činili pravo, moradoše otići sa sve toga mjesta, i bili su zaboravljeni u gradu. I to je taština,
Propovjednik 8,11Jer se ne izvrši odmah osuda na zločincima, raste djeci čovječjoj hrabrost, da čine zlo.
Propovjednik 8,12Može bezbožnost što puta činiti zlo i živi još dugo. Ali ja i znam: koji se Boga boje bit će dobro, jer ga se boje.
Propovjednik 8,13A bezbožniku neće biti dobro. On ne smije dane svoje protegnuti kao sjena, jer se ne boji Boga.
Propovjednik 8,14Taština koja biva na zemlji, jest ovo: ima pravednika, kojima je, kao da bi bili radili bezbožno, i ima bezbožnika, kojima je, kao da bi bili radili pravedno. Ja kažem: I to je taština.
Propovjednik 8,15I tako ja hvalim veselje: jer nema ništa bolje čovjeku pod suncem, nego jesti i piti i veseo biti. To neka ga prati u svemu trudu njegovu kroz sve dane života, što mu ih Bog dadne pod suncem!
Propovjednik 8,16Kadgod upravih srce svoje na to, da dođem do znanja mudrosti i da motrim, što se radi na zemlji - jer ni danju ni noću neće san da obraduje čovjeku oko -
Propovjednik 8,17Tada vidjeh, što vrijedi za sve djelovanje Božje: čovjek ne može dokučiti upravljanje, što se vrši pod suncem. Koliko se god čovjek trudi da to istraži, ipak to ne može dokučiti. Pa i ako mudrac misli, da to zna, ipak ne može to dokučiti.
Prethodno poglavlje | | Sadržaj | Sljedeće poglavlje