Tražilica


Pjesma nad pjesmama 5. poglavlje

Prethodno poglavlje| Sadržaj | Sljedeće poglavlje
Pjesma nad pjesmama 5,1Zaručnik: U vrt svoj dolazim, sestro zaručnice moja! Berem smirnu svoju s balsamom svojim, jedem sat svoj s medom svojim, pijem vino svoje s mlijekom svojim. Jedite, prijatelji, pijte, ponapijte se, mili moji!
Pjesma nad pjesmama 5,2Zaručnica: Spavala sam, ali je srce moje bilo budno. Slušaj! Eto kuca dragi moj! Zaručnik: "Otvori mi, sestro moja, prijateljice moja, golubice moja, čista moja, mokra mi je glava od rose, i kosa moja od noćnih kapi!"
Pjesma nad pjesmama 5,3zaručnica: Svukla sam već haljinu svoju, opet bih je morala obući! I noge sam sebi oprala, ah, morala bih ih opet zamazati!
Pjesma nad pjesmama 5,4Tada dragi moj promoli ruku svoju kroz rupu: nutrina moj ustrepta od njega.
Pjesma nad pjesmama 5,5Ja skočih da otvorih dragome svojemu. Tada mi ruke pokapa smirna; niz prste mi poteče smirna na držak prijevornice.
Pjesma nad pjesmama 5,6Otvorih dragome svojemu. Ali dragoga mojega nije bilo, bio je otišao. Stade mi dah, jer on je govorio. Tražila sam ga, ali ga ne nađoh, zvala sam ga, ali mi se ne odazva.
Pjesma nad pjesmama 5,7Sretoše me stražari, što su obilazili po gradu. Izraniše me, pokrivalo mi strgaše, stražari zidova.
Pjesma nad pjesmama 5,8Zaklinjem vas, kćeri jerusalemske, ako susretnete dragoga mojega, kažite mu, da sam se razboljela od ljubavi.
Pjesma nad pjesmama 5,9Kćeri jerusalemske: što je dragi tvoj bolji od ostalih dragih, najljepša među ženama? Što je dragi tvoj bolji od ostalih dragih, te nas tako zaklinješ?
Pjesma nad pjesmama 5,10Zaručnica: Dragi je moj bijel i rumen, među tisućama može se poznati.
Pjesma nad pjesmama 5,11Kao zlato glava je njegova, kao najdragocjenije zlato. Kose njegove kao grozdovi, crne kao gavrani.
Pjesma nad pjesmama 5,12Oči su mu kao golubice na potoku, mlijekom umivene, počivaju u miru.
Pjesma nad pjesmama 5,13Obrazi su njegovi kao lijehe mirisnog bilja, cvijeće mirisno niče u njima. Usne njegove cvatu kao ljiljani skrletni, kaplju smirnom dragocjenom.
Pjesma nad pjesmama 5,14Ruke su njegove kao zlatne šipke, obložene dragim kamenjem. Tijelo je njegovo kao umjetno djelo od slonove kosti, obloženo safirima.
Pjesma nad pjesmama 5,15Stoji kao na stupovima od mramora, uglavljenim na zlatnom podnožju. Uzrast mu je kao Libanon, krasan kao cedri.
Pjesma nad pjesmama 5,16Usta su mu puna sladosti. Sve je na njemu ljupko. Takav je dragi moj, takav je prijatelj moj, kćeri jerusalemske!
Pjesma nad pjesmama 5,17Kćeri jerusalemske: Kamo je otišao dragi tvoj, najljepša među ženama? Kamo je okrenuo dragi tvoj, da ga tražimo zajedno s tobom?
Prethodno poglavlje | | Sadržaj | Sljedeće poglavlje