Tražilica


Propovjednik 11. poglavlje

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje

Ivan Šarić Jeruzalemska Biblija Tomislav Dretar Daničić-Karadžić
Propovjednik 11,1Baci kruh svoj na površinu vode i na ćeš ga opet poslije mnogo dana.
Propovjednik 11,2Razdijeli dio na sedam komada ili na osam, jer ne znaš, kakva još nesreća dolazi na zemlju.
Propovjednik 11,3Kad su oblaci puni dažda, onda ga izlijevaju na zemlju. Padne li drvo na jug ili na sjever: kamo je palo, tamo ostaje.
Propovjednik 11,4Tko uvijek pazi na vjetar, nikada ne pristupa k sijanju, i tko uvijek gleda na oblake, ne dolazi nikada do žetve,
Propovjednik 11,5Kako ne znaš, koji je put životnom dahu, i kako postaju kosti u krilu trudne žene, isto tako malo znaš upravljanje Božje, koji sve tvori.
Propovjednik 11,6Ujutro sij sjeme svoje i do uveče nemoj da ti počivaju ruke, jer ne znaš, hoće li uspjeti ovo ili ono, ili će oboje jednako dobro prihvatiti.
Propovjednik 11,7Slatka je svjetlost i godi očima vidjeti sunce.
Propovjednik 11,8Zato ako čovjek živi mnogo godina, neka se veseli u svima, a neka pomisli i na dane tamne: jer će ih biti mnogo! Sve što dolazi taština je.
Propovjednik 11,9Raduj se, mladiću, svojemu mladom životu i neka vedro bude srce tvoje u mladim danima; idi kamo te srce tvoje vuče i oči te tvoje zovu; ali znaj dobro, da o svemu tome Bog od tebe traži račun.
Propovjednik 11,10Ukloni žalost od srca svojega i otjeraj boli od tijela svojega; jer je prolazna mladost i crna kosa.
Propovjednik 11,1 Baci kruh svoj na vodu i naći ćeš ga poslije mnogo vremena.
Propovjednik 11,2Podijeli sedmorici ili osmorici, jer ne znaš kakvo će zlo zadesiti zemlju.
Propovjednik 11,3Kad se oblaci napune kišom, prosiplju je na zemlju, a padne li drvo na jug ili na sjever, svejedno: gdje padne, ondje i ostaje.
Propovjednik 11,4Tko pazi na vjetar, ne sije, i tko gleda na oblake, ne žanje.
Propovjednik 11,5Kao što ne znaš koji je put vjetru ni kako postaju kosti u utrobi trudne žene, tako ne znaš ni djela Boga koji sve tvori.
Propovjednik 11,6Ujutro sij svoje sjeme, a navečer nek` ti ruka ne počiva. Jer ne znaš da li će biti bolje ovo ili ono, ili će oboje biti jednako dobro.
Propovjednik 11,7Ljupka je svjetlost i ugodno je očima vidjeti sunce.
Propovjednik 11,8Ali ako čovjek živi i mnogo godina, neka se uvijek veseli, a neka se sjeti da će tamnih dana biti mnogo. Ispraznost je sve što će doći.
Propovjednik 11,9Zato se raduj, mladiću, za svoje mladosti, i veseli se u danima svoga mladenaštva; idi putovima svoga srca i slijedi želje svojih očiju; ali znaj da će ti za sve to suditi Bog.
Propovjednik 11,10Ukloni dakle jad iz svoga srca i udalji bol od svojega tijela. Ali je isprazna i mladost i doba tamnih kosa.
Propovjednik 11,1Baci svoj kruh na površinu vode, jer negdje uzduž naći ćeš ga.
Propovjednik 11,2Daj jedan dio sedmerim ili čak osmerim osobama, jer ti ne znaš koja nevolja može doći na zemlju.
Propovjednik 11,3Ako se oblaci nagomilaju, oni prospu kišu na zemlju; da jedno stablo padne bilo na jugu bilo na sjeveru, ono ostaje na mjestu gdje je palo.
Propovjednik 11,4Tko pazi na vjetar ne sije, tko promatra oblake ne žanje.
Propovjednik 11,5Isto kao što ti ne znaš putanju životnog daha, kao što je onaj okoštavanja u trbuhu trudne žene, tako ti ne možeš znati djelo Božje. Njega koji je stvorio sve stvari.
Propovjednik 11,6S jutra, sij svoje sjeme, uvečer, prepuštaj odmoru ruke svoje jer ti ne znaš, od jedne ili od druge djelatnosti, onu koja odgovara, ili obje li su jednako dobre.
Propovjednik 11,7Slatka je svjetlost, to je jedno zadovoljstvo za oči da se vidi sunce.
Propovjednik 11,8Ako čovjek vidi mnoge godine, nek tvoje srce bude sretno u dane tvoje mladosti, hodaj u skladu s putovima svog*srca i prema viđenju svojih očiju1. Ali znaj da za sve to, Bog će te dovesti pred su .
Propovjednik 11,10Udalji svoje srce od ožalošćivanja, udalji od svojeg tijela zlo, jer mladost i zora života su taština.
Propovjednik 11,1Baci hljeb svoj povrh vode; jer ćeš ga naći poslije mnogo vremena.
Propovjednik 11,2Razdijeli sedmorici i osmorici; jer ne znaš kako će zlo biti na zemlji.
Propovjednik 11,3Kad se napune oblaci, prosipaju dažd na zemlju, i ako padne drvo na jug ili na sjever, gdje padne drvo ondje će ostati.
Propovjednik 11,4Ko pazi na vjetar, neće sijati, i ko gleda na oblake, neće žeti.
Propovjednik 11,5Kako ne znaš koji je put vjetru ni kako postaju kosti u utrobi trudne žene, tako ne znaš djela Božijega i kako tvori sve.
Propovjednik 11,6Izjutra sij sjeme svoje i uveče nemoj da ti počivaju ruke, jer ne znaš šta će biti bolje, ovo ili ono, ili će oboje biti jednako dobro.
Propovjednik 11,7Slatka je svjetlost, i dobro je očima gledati sunce;
Propovjednik 11,8Ali da čovjek živi mnogo godina i svagda se veseli, pa se opomene dana tamnijeh kako će ih biti mnogo, sve što je bilo biće taština.
Propovjednik 11,9Raduj se, mladiću, za mladosti svoje, i neka se veseli srce tvoje dok si mlad, i hodi kuda te srce tvoje vodi i kuda oči tvoje gledaju; ali znaj da će te za sve to Bog izvesti na sud.
Propovjednik 11,10Ukloni dakle žalost od srca svojega, i odrini zlo od tijela svojega, jer je djetinjstvo i mladost taština.

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje