Tražilica


Jeremija 15. poglavlje

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje

Ivan Šarić Jeruzalemska Biblija Tomislav Dretar Daničić-Karadžić
Jeremija 15,1A Gospod mi reče: "Kad bi i Mojsije i Aron stupili preda me, ne bih ipak htio više išta znati o tom narodu, makni mi ih s očiju, neka idu!
Jeremija 15,2Ako te upitaju: "Kamo ćemo ići l, tada im reci: "Ovako veli Gospod: "Tko je za smrt, na smrt. Tko je za mač, pod mač. Tko je za glad, na glad. Tko je za ropstvo, u ropstvo.
Jeremija 15,3Pustit ću na njih četiri zla", govori Gospod: "mač, da ih ubija, pse, da ih razvlače, ptice nebeske i životinje poljske, da ih jedu i utamane.
Jeremija 15,4Učinit ću ih da budu na užas svima kraljevstvima zemaljskim zbog Manaseha, sina Ezekijina, kralja Judina, za ono, što je počinio u Jerusalemu."
Jeremija 15,5"Tko će imati smilovanja s tobom, Jerusaleme, tko će te požaliti, tko će se vratiti k tebi, da zapita kako ti je?
Jeremija 15,6Ti si me odbacio," govori Gospod, "okrenuo si mi leđa, zato pružam ruku svoju proti tebi si uništavam te, umoran sam od opraštanja.
Jeremija 15,7Vijao sam ih vijačom na vratima zemaljskim, učinio sam rod svoj bez djece i vodio ga u propast, ali se ne vratiše s putova svojih.
Jeremija 15,8Mogobrojnije su mi postale udovice njihove negoli pijesak na moru. Na majke mladih ljudi pustio sam da im dođe u po bijela dana zatirač. Pustio sam da ih iznenada spopadne tjeskoba i strahota.
Jeremija 15,9Iznemogla je, koja je rodila sedmero, ispustila je dušu svoju još za dana sunce joj je zašlo. Bila je postiđena i posramljena, što još preostane od njih, predajem maču pred neprijateljima njihovim", govori Gospod.
Jeremija 15,10Teško meni, majko moja, što si me rodila, čovjeka borbe i svađe za sve! Nijesam davao u zajam, niti su mi davali u zajam, i opet me sve proklinje.
Jeremija 15,11Gospod je obećao: "Doista, Učinit ću te jakim da uspiješ, doista, u dan nesreće, u vrijeme potrebe uredit ću, da ti neprijatelj dođe s molbom.
Jeremija 15,12Može li se gvožđe slomiti, gvožđe sa sjevera i mjed?
Jeremija 15,13Posjed tvoj i blago tvoje predajem da se razgrabi bez cijene zbog grijeha tvojih u cijelom području tvojemu.
Jeremija 15,14Učinit ću te da služiš neprijateljima svojim u zemlji, koje ne poznaješ, jer se je raspalio oganj od gnjeva mojega i bukti proti vama."
Jeremija 15,15Ti znaš to, Gospode, spomeni me se i zauzmi se za me, osveti me na progoniteljima mojim, ne daj da budem zgrabljen preko tvoje strpljivosti, sjeti se, da podnosim porugu zbog tebe!
Jeremija 15,16Kad si izdavao zapovijedi svoje, bile su mi kao jelo; riječ mi je tvoja bila radost i veselje srcu mojemu, jer sam ja prozvan po imenu tvojemu, Gospode, Bože nad vojskama!
Jeremija 15,17Ne sjedim u krugu veselom i veselim se, prihvaćen rukom tvojom, sjedim sam; jer me ti napunjaš srdnjom.
Jeremija 15,18Zašto da vječno traje bol moja, i zašto je huda rana moja, te neće da se iscijeli? Ti si mi postao kao varav potok, kao voda, na koju se ne možeš osloniti.
Jeremija 15,19Nato reče Gospod ovako govoreći: "Ako budeš drugoga mišljenja, smiješ mi ponovno služiti, ako iznosiš samo pravo, a ništa krivo, smiješ opet govoriti po nalogu mojemu. Oni se moraju obratiti k tebi, a ti se ne smiješ prignuti njima.
Jeremija 15,20Činim te za taj narod zidom mjedenim, nepredobivim. Udarat će na te, ali te neće nadvladati; jer sam ja s tobom, da ti pomažem i da te spasim", govori Gospod.
Jeremija 15,21"Ja ću te izbaviti iz ruku bezbožnika, oslobodit ću te iz ruku nasilnika."
Jeremija 15,1 I reče mi Jahve: "Kad bi i Mojsije i Samuel stali pred lice moje, ne bi mi se duša obratila narodu tome. Otjeraj ih ispred lice mojega, neka idu od mene!
Jeremija 15,2Ako te upitaju: `Kamo da idemo?` odgovori im: `Ovako govori Jahve: Tko je za smrt, u smrt! Tko je za mač, pod mač! Tko je za glad, u glad! Tko je za izgnanstvo, u izgnanstvo!`
Jeremija 15,3Poslat ću na njih četiri nevolje - riječ je Jahvina: mač da ih ubija, pse da ih rastrgaju, ptice nebeske i zvjerad da ih žderu i zatiru.
Jeremija 15,4I učinit ću ih užasom svim kraljevstvima zemaljskim, i to zbog Manašea, sina Ezekijina, kralja judejskoga - za sva zla što ih počini u Jeruzalemu.
Jeremija 15,5"Tko da se smiluje tebi, Jeruzaleme, tko da te požali? Tko li će se svratit` da te zapita kako ti je?
Jeremija 15,6Ti me odbaci - riječ je Jahvina - i leđa mi okrenu. I zato na te digoh ruku zatornicu. Dojadi mi da ti uvijek praštam!
Jeremija 15,7Zato ću ih izvijati vijačom na vratima zemlje ove. Narod svoj ću lišit` djece i istrijebit` ga, jer se ne obraćaju sa svojih putova.
Jeremija 15,8Bit će u njih više udovica negoli pijeska morskoga. Na majke mladih ratnika dovest ću zatornika, usred podneva, i pustit ću na njih iznenada užas i strahotu.
Jeremija 15,9Onesvijestila se roditeljka sedmero djece, dušu ispustila. Sunce joj zađe još za dana: postiđena, osramoćena je. A što od njih ostane, pod mač ću vrći pred njihovim dušmanima" - riječ je Jahvina.
Jeremija 15,10Jao meni, majko, što si me rodila, da svađam se i prepirem sa svom zemljom. Nikom ne uzajmih, ni od koga zajma ne uzeh, a ipak svi me proklinju.
Jeremija 15,11Uistinu, o Jahve, nisam li ti služio za njihovo dobro, nisam li tražio milost u tebe za neprijatelja svoga, u doba nevolje, u danima tjeskobe njegove? Ti to dobro znaš!
Jeremija 15,12Može l` se željezo slomiti, željezo sa Sjevera i mjed?
Jeremija 15,13Tvoje bogatstvo i blago tvoje pljački ću predati. Tako ćeš platiti za sva bezakonja svoja po svoj zemlji.
Jeremija 15,14Učinit ću te robljem neprijatelja u zemlji koju ne poznaješ, jer gnjev moj planu ognjem koji će vas sažgati, koji će protiv vas buknuti.
Jeremija 15,15Jahve, spomeni me se i pohodi me i kazni progonitelje moje. Ne daj da propadnem zbog sporosti srdžbe tvoje! Spomeni se da tebe radi podnosim sramotu.
Jeremija 15,16Kad mi dođoše riječi tvoje, ja sam ih gutao: riječi tvoje ushitiše i obradovaše srce moje. Jer sam se tvojim zvao imenom, o Jahve, Bože nad Vojskama.
Jeremija 15,17Nikad sjedio nisam u društvu veseljaka da se razveselim. Pod težinom ruke tvoje samotan živim, jer ti me jarošću prože.
Jeremija 15,18Zašto je bol moja bez prebola? Zašto je rana moja neiscjeljiva i nikako da zaraste? Ah! Hoćeš li meni biti kao potok nestalan, vodama nepouzdan?
Jeremija 15,19Zato ovako govori Jahve: "Ako se vratiš, pustit ću te da mi opet služiš; ako odvojiš dragocjeno od bezvrijedna, bit ćeš usta moja. Oni će se okrenuti k tebi, al` ti se zato ne smiješ okrenuti k njima!
Jeremija 15,20Učinit ću od tebe za ovaj narod zid od mjedi, neosvojiv. Borit će se protiv tebe, al` te neće nadvladati, jer ja sam s tobom, da te spasim i izbavim" - riječ je Jahvina.
Jeremija 15,21"Izbavit ću te iz ruku zlikovaca i otkupiti te iz ruku silnika.
Jeremija 15,1GOSPOD mi reče: čak i da su Mojsije i Samuel preda mnom, ja bih ostao neosjetljiv glede tih ljudi. Otpusti ih ispred mene; nek odu!
Jeremija 15,2A, ako te zapitaju: ”Kamo mi trebamo otići?“, ti ćeš im odgovoriti: Ovako govori GOSPOD: U smrt, tko je za smrt! K maču, tko je za mač! Gladi, tko je za glad! U progonstvo, tko je za progonstvo!
Jeremija 15,3Poslat ću na njih četiri naložnika proročanstvo GOSPODOVO. mač za ubiti, pse za vući, ptice nebeske i zvijeri zemaljske za požderati i utamaniti.
Jeremija 15,4Učinit ću od njih jedan zastrašujući primjer za sva kraljevstva zemaljska zbog Manaseja, sina Ezekijasova, kralja Jude, budući da je sve to napravio u Jeruzalemu.
Jeremija 15,5Tko dakle ima milosti za tebe, Jeruzaleme, tko za tebe ima i jedan znak naklonosti, tko se pomiče s mjesta da bi se raspitao o tebi?
Jeremija 15,6 Ti si taj koji me je napustio proročanstvo GOSPODOVO. ti si mi okrenuo leđa. Ja sam usmjerio ruku protiv tebe za uništiti te: dojadilo mi udešavati ti odgodu kazne.
Jeremija 15,7 Na trgovištima zemlje, ja sam uzeo rešeto za rastepsti ih. Ja sam uništio svoj narod lišavajući ga djece, ali oni nisu izmijenili ponašanje.
Jeremija 15,8 Učinio sam njegove udovice brojni jima nego pijesak na plažama. U sred podneva, ja sam doveo uništavatelja na majku mladog ratnika; nenadano, dao sam da padne na nju, jedna strašna pomutnja.
Jeremija 15,10Koje li nesreće, majko moja, što si me rodila, mene koji sam, za svu zemlju, čovjek osporavan i kuđen. Ja nisam ni posudio ni na zajam davao, a svi me proklinju.
Jeremija 15,11GOSPOD reče: Ja prisežem, ono ostalo tvoje za sreću je; ja ti prisežem, učinit ću da neprijatelj tebe moli u vrijeme nesreće i zebnje.
Jeremija 15,12Može li se slomiti željezo, željezo koje dolazi sa sjevera i bronca?
Jeremija 15,13Tvoja bogatstva, tvoje riznice, izručio sam i pljačkanju. Takva je plaća svih tvojih grješaka na cijelom tvojem području.
Jeremija 15,14Ja te podjarmih neprijateljima tvojim u zemlji koju ti nisi poznavao. Oganj mojeg gnjeva prsnu, on planu protiv vas.
Jeremija 15,15 Ti, ti znaš! GOSPODE, sjeti se mene, pobrini se za mene, osveti me mojim progoniteljima. Da ne budem žrtva tvoje strpljivosti! To zbog tebe, znaj to, ja podnosim uvrjede.
Jeremija 15,16 čim tvoje riječi pronađoh, ja ih progutah. Tvoja me riječ razgali, usreći me temeljito. Tvoje *ime bi proglašeno nada mnom, GOSPODE, Bože sila.
Jeremija 15,17 Ja neću tražiti svoj užitak posjećujući one koji se zabavljaju. Prinuđen tvojom rukom ja ostajem po strani, jer, ti si me ispunio gnjevom.
Jeremija 15,18 Zašto je moja bol postala trajnom, moja rana neizlječivom, otporna njezi? Uistinu ti si postao za mene kao jedan nestalni izvor ćudljivog dotoka.
Jeremija 15,19 Eh dobro, ovako govori GOSPOD: Ako se ti vratiš, ja ću te oporaviti, ti ćeš ponovo stati pred mene. Da, umjesto lakoumnih riječi, ti ćeš izgovarati one valjane, tvoja će usta biti mojima. Oni će se vratiti k tebi; a ti, ti nećeš prilaziti k njima.
Jeremija 15,20Pred tim ljudima od tebe ću nači niti jedan neoboriv zid od bronce. Oni će te udarati, ali ništa protiv tebe neće moći: ja sam s tobom za spasiti te i osloboditi proročanstvo GOSPODOVO.
Jeremija 15,21Ja te oslobađam od ruke zlih, ja oslobađam od šake silnika.
Jeremija 15,1I reče mi Gospod: da stane Mojsije i Samuilo preda me, ne bi se duša moja obratila k tome narodu; otjeraj ih ispred mene, i neka odlaze.
Jeremija 15,2I ako ti reku: kuda ćemo ići? tada im reci: ovako veli Gospod: ko je za smrt, na smrt; ko je za mač, pod mač; ko za glad, na glad; ko za ropstvo, u ropstvo.
Jeremija 15,3I pustiću na njih četvoro, govori Gospod: mač, da ih ubija, i pse, da ih razvlače, i ptice nebeske i zvijeri zemaljske, da ih jedu i istrijebe.
Jeremija 15,4I daću ih da se potucaju po svijem carstvima zemaljskim radi Manasije sina Jezekijina cara Judina za ono što je učinio u Jerusalimu.
Jeremija 15,5Jer ko bi se smilovao na tebe, Jerusalime? ko li bi te požalio? ko li bi došao da zapita kako ti je?
Jeremija 15,6Ti si me ostavio, govori Gospod, otišao si natrag; zato ću mahnuti rukom svojom na te i pogubiću te; dosadi mi žaliti.
Jeremija 15,7Zato ću ih izvijati vijačom na vratima zemaljskim, učiniću ih sirotima, potrću narod svoj, jer se ne vraćaju s putova svojih.
Jeremija 15,8Više će mi biti udovica njegovijeh nego pijeska morskoga, dovešću im na majke momačke zatirače u podne, i pustiću iznenada na njih smetnju i strahotu.
Jeremija 15,9Iznemoći će koja je rodila sedmoro i ispustiće dušu, sunce će joj zaći još za dana, sramiće se i stidjeće se, a ostatak ću njihov dati pod mač pred neprijateljima njihovijem, govori Gospod.
Jeremija 15,10Teško meni, majko moja, što si me rodila da se sa mnom prepire i da se sa mnom svađa sva zemlja; ne davah u zajam niti mi davaše u zajam, i opet me svi proklinju.
Jeremija 15,11Gospod reče: doista, ostatku će tvojemu biti dobro, i braniću te od neprijatelja, kad budeš u nevolji i u tjeskobi.
Jeremija 15,12Eda li će gvožđe slomiti gvožđe sjeverno i mjed?
Jeremija 15,13Imanje tvoje i blago tvoje daću da se razgrabi bez cijene po svijem međama tvojim, i to za sve grijehe tvoje.
Jeremija 15,14I odvešću te s neprijateljima tvojim u zemlju koje ne poznaješ, jer se raspalio oganj od gnjeva mojega, i gorjeće nad vama.
Jeremija 15,15Ti znaš, Gospode, opomeni me se i pohodi me i osveti me od onijeh koji me gone; nemoj me zgrabiti dokle se ustežeš od gnjeva; znaj da podnosim rug tebe radi.
Jeremija 15,16Kad se nađoše riječi tvoje, pojedoh ih, i riječ tvoja bi mi radost i veselje srcu mojemu, jer je ime tvoje prizvano na me, Gospode Bože nad vojskama.
Jeremija 15,17Ne sjedim u vijeću potsmjevačkom niti se s njima veselim; sjedim sam radi ruke tvoje, jer si me napunio srdnje.
Jeremija 15,18Zašto bol moj jednako traje? i zašto je rana moja smrtna, te neće da se iscijeli? Hoćeš li mi biti kao varalica, kao voda nepostojana?
Jeremija 15,19Zato ovako veli Gospod: ako se obratiš, ja ću te opet postaviti da stojiš preda mnom, ako odvojiš što je dragocjeno od rđavoga, bićeš kao usta moja; oni neka se obrate k tebi, a ti se ne obraćaj k njima.
Jeremija 15,20I učiniću da budeš tome narodu kao jak zid mjeden, i udaraće na te, ali te neće nadvladati; jer sam ja s tobom da te čuvam i izbavljam, govori Gospod.
Jeremija 15,21I izbaviću te iz ruku zlijeh ljudi, i iskupiću te iz ruku nasilničkih.

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje