Tražilica


Ezekiel 3. poglavlje

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje

Ivan Šarić Jeruzalemska Biblija Tomislav Dretar Daničić-Karadžić
Ezekiel 3,1On mi reče: "Sine čovječji, pojedi što je pred tobom; pojedi taj svitak, onda idi i govori kući Izraelovoj!"
Ezekiel 3,2Otvorio sam usta svoja, i on mi dade svitak da jedem.
Ezekiel 3,3I reče mi: "sine čovječji, uzmi taj svitak, što ti ga dajem, u sebe i pusti da uđe u tvoju nutrinu!" Ja ga pojedoh, i bio mi je u ustima sladak kao med.
Ezekiel 3,4Nato mi zapovjedi: "Sine čovječji, ustani, idi kući Izraelovoj i govori im u moje ime!
Ezekiel 3,5Jer se ne šalješ k narodu nepoznata jezika i nerazumljiva govora, nego kući Izraelovoj;
Ezekiel 3,6I ne k mnogim narodima nepoznata jezika i nerazumljiva govora, kojima riječi ne razumiješ. Kad bih te poslao k njima, poslušali bi te.
Ezekiel 3,7Ali te kuća Izraelova neće poslušati, jer i mene neće da poslušaju, jer je sva kuća Izraelova tvrda obraza i otvrdnula srca.
Ezekiel 3,8Ali evo, činim tvoj obraz tvrdim kao njihov i čelo tvoje tako tvrdo kao njihovo.
Ezekiel 3,9Kao dijamant, tvrđe od hridine, činim ti čelo. Ne boj ih se, ne dršći pred licem njihovim, jer su rod nepokoran."
Ezekiel 3,10Dalje mi reče: "Sine čovječji, uzmi sve riječi, što ti ih priopćujem, u srce svoje i slušaj ih ušima svojim!
Ezekiel 3,11Ustani, idi k zarobljenicima, k sinovima naroda svojega, govori im i reci: 'Ovako veli svemogući Gospod,' poslušali ili ne poslušali!"
Ezekiel 3,12Tada me podiže duh gore. Čuo sam za sobom glasan, silan i šum, kada se diže sa svojega mjesta slava Gospodnja,
Ezekiel 3,13Naime huku krila onih bića, što se jedna drugih doticala, i prasku točkova uz njih. Bio je glasan, silan šum.
Ezekiel 3,14Duh me dakle podiže gore, uze me, i ja sam ozbiljno išao u uzbuđenosti duha svojega; jer je ruka Gospodnja teško ležala na meni.
Ezekiel 3,15Tako dođoh k zarobljenicima u Tel-Abib, koji su stanovali na rijeci Kebaru, gdje su se bili naselili. Ondje sam boravio sedam dana posve uzbuđen među njima.
Ezekiel 3,16Poslije sedam dana dođe mi riječ Gospodnja.
Ezekiel 3,17"Sine čovječji, postavio sam te stražarem kući Izraelovoj. Kad čuješ riječ iz mojih usta, opomenut ćeš ih u moje ime.
Ezekiel 3,18Kad kažem bezbožniku: 'Poginut ćeš!' a ti ga ne opomeneš i ne progovoriš mu, da odvratiš bezbožnika od opakog puta njegova i da ga sačuvaš u životu, to će bezbožnik poginuti zbog svoje opačine; ali ću krv njegovu iskati iz tvoje ruke.
Ezekiel 3,19Ako li ti opomeneš Bezbožnika a on se ne vrati od bezbožnosti svoje i od opakog puta svojega, to će on poginuti zbog opačine svoje; a ti si spasio dušu svoju.
Ezekiel 3,20Ako se pravednik odvrati od pravednosti svoje i čini zlo, to ću mu ja podmetnuti na što će se spotaći, da pogine. Ako ga ti tada nijesi opomenuo, to će on poginuti zbog opačine svoje, i pravedna djela njegova, što ih je činio, neće se dalje spominjati; ali ću krv njegovu iskati iz tvoje ruke.
Ezekiel 3,21Ako li si ti njega, pravednika, opomenuo, da on, pravednik, ne griješi više, i on ne griješi više, to će pravednik ostati u životu; jer se je dao opomenuti, i ti si spasio dušu svoju.
Ezekiel 3,22Ondje dođe ruka Gospodnja na me, i on mi zapovjedi: "Ustani, izađi na ravnicu u dolini! Ondje ću govoriti s tobom."
Ezekiel 3,23Ustadoh i izađoh na ravnicu u dolini. Ondje vidjeh gdje stoji slava Gospodnja, kako sam je bio gledao na rijeci Kebaru, i ja padoh ničice na svoje lice.
Ezekiel 3,24Ali dođe duh na me i postavi me na noge moje. On mi reče: "Idi, zatvori se u kuću svoju!
Ezekiel 3,25Sine čovječji, evo: "metnut će na te konopce i svezat će te njima. Ti onda nećeš izlaziti među njih.
Ezekiel 3,26Ja ću učiniti da ti se jezik prilijepi za nepce tvoje, i ti ćeš zamuknuti i nećeš im biti opominjač; jer su rod nepokoran.
Ezekiel 3,27Ali kad progovorim s tobom, otvorit ću ti usta, i ti ćeš im navijestiti: 'Ovako veli svemogući Gospod.' Tko će slušati, neka sluša! Tko neće slušati, neka ne sluša, jer su rod nepokoran.
Ezekiel 3,1 I reče mi: "Sine čovječji, progutaj što je pred tobom! Pojedi taj svitak, te idi i propovijedaj domu Izraelovu!
Ezekiel 3,2Otvorih usta, a on mi dade da progutam svitak
Ezekiel 3,3i reče: "Sine čovječji, nahrani trbuh i nasiti utrobu svitkom što ti ga dajem!" I pojedoh ga, i bijaše mi u ustima sladak kao med.
Ezekiel 3,4Reče mi: "Sine čovječji, idi domu Izraelovu i prenesi mu moju poruku.
Ezekiel 3,5Ne šaljem te k narodu nepoznata jezika i nerazumljiva govora, već te šaljem domu Izraelovu.
Ezekiel 3,6Ne šaljem te k mnogim narodima nepoznata jezika i nerazumljiva govora koje ti ne bi mogao razumjeti. A kad bih te k njima i poslao, oni bi te poslušali.
Ezekiel 3,7A dom te Izraelov neće poslušati, jer ni mene ne sluša, jer dom je Izraelov tvrde glave i okorjela srca.
Ezekiel 3,8Evo, zato ću sada otvrdnuti tvoje lice kao što je i njihovo i glavu ću tvoju učiniti tvrdoglavom kao što je njihova.
Ezekiel 3,9I ne boj ih se i ne plaši, jer oni su rod odmetnički!
Ezekiel 3,10Reče mi: "Sine čovječji, sve riječi što ću ti reći uzmi k srcu i poslušaj ih svojim ušima.
Ezekiel 3,11I hajde izgnanicima, sinovima svojega naroda, i reci im: Ovako govori Jahve Gospod! - poslušali ili ne poslušali!
Ezekiel 3,12Uto me duh podiže i ja za sobom čuh silnu tutnjavu. Slava se Jahvina podigla sa svojega mjesta.
Ezekiel 3,13Čuh lepet krila onih bića - udarahu jedno o drugo - i snažnu škripu točkova što se s njima kretahu i zaglušnu jeku jakoga glasa.
Ezekiel 3,14Tada me duh prihvati i ponese. I ja iđah ogorčen i gnjevna srca, a ruka me Jahvina čvrsto pritisla.
Ezekiel 3,15Tako stigoh u Tel Abib, k izgnanicima koji življahu na rijeci Kebaru - onamo gdje se bijahu nastanili - te ostadoh među njima sedam dana kao omamljen.
Ezekiel 3,16Poslije sedam dana dođe mi opet riječ Jahvina:
Ezekiel 3,17"Sine čovječji, postavljam te za čuvara doma Izraelova. I ti ćeš riječi iz mojih usta slušati i opominjat ćeš ih u moje ime.
Ezekiel 3,18Kad bezbožniku reknem: `Umrijet ćeš`, a ti ga ne opomeneš i ne odvratiš od zla puta njegova kako bi mu život spasio, on će umrijeti sa svojega bezakonja, ali ću ja od tebe tražiti račun za krv njegovu.
Ezekiel 3,19A kad opomeneš bezbožnika, a on se ne odvrati od bezakonja i od zla puta svojega, on će umrijeti zbog svoje krivice, a ti ćeš spasiti svoj život.
Ezekiel 3,20Isto tako, odvrati li se pravednik od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu, postavit ću mu zamku i umrijet će jer ga ti ne opomenu zbog njegova grijeha; umrijet će, i njegova se pravedna djela više neće spominjati, ali ću od tebe tražiti račun za krv njegovu.
Ezekiel 3,21Ako li ti pravednika opomeneš da ne griješi, i on zaista prestane griješiti, živjet će jer je prihvatio opomenu, a i ti ćeš spasiti život svoj.
Ezekiel 3,22Ondje me opet zahvati ruka Jahvina i on mi reče: "Ustani i siđi u dolinu da ondje s tobom govorim!
Ezekiel 3,23Ustadoh tada i siđoh u dolinu, i gle: Slava Jahvina stajaše ondje, slična Slavi koju vidjeh na rijeci Kebaru te padoh ničice.
Ezekiel 3,24Jahvin duh uđe u me, osovi me na noge i reče: "Idi i zatvori se u domu svojemu!
Ezekiel 3,25Na te ću, evo, sine čovječji, staviti užad i svezati te i više nećeš izlaziti.
Ezekiel 3,26I jezik ću ti zalijepiti za nepce te ćeš onijemjeti i nećeš ih više karati, jer su rod odmetnički.
Ezekiel 3,27A kad ti ja progovorim, otvorit ću ti usta i ti ćeš im reći: Ovako govori Jahve Gospod! I tko hoće slušati, neka sluša, a tko neće, neka ne sluša, jer su rod odmetnički.
Ezekiel 3,1On mi reče: ” Sine čovjekov, pojedi ju, pojedi ovaj svitak; potom ići ćeš govoriti kući Izraelovoj. “
Ezekiel 3,2Ja otvorih usta i on mi dade jesti taj svitak.
Ezekiel 3,3On mi reče: ” Sine čovjekov, nahrani svoj trbuh i ispuni svoja crijeva ovim svitkom što ti dajem.“ Ja ga pojedoh: on bi u mojim ustima od jedne slatkoće meda.
Ezekiel 3,4On mi reče: ” Sine čovjekov, idi; pođi ka kući Izraelovoj i govori njima mojim riječima.
Ezekiel 3,5Jer, to nije jednom narodu neshvatljivog govora i teškog jezika da si ti poslan; to je dom Izraelov.
Ezekiel 3,6To nije mnogobrojnim narodima neshvatljivog govora i teškog jezika, čije ti ne bi razumio riječi da te ja šaljem k njima, ne bi li te oni slušali?
Ezekiel 3,7Ali, dom Izraelov ne će te slušati, jer oni mene ne će slušati; to je što sav dom Izraelov ima čelo tvrdo i srce tvrdokorno.
Ezekiel 3,8Gledaj: ja činim tvoje lice tvrdim kao što je i njihovo lice, i tvoje čelo također tvrdim kao što je njihovo čelo.
Ezekiel 3,9Ja činim tvoje čelo tvrdim poput dijamanta, tvrđim od šljunka; ti ih se ne ćeš bojati i ne ćeš se uplašiti pred njima, jer su oni jedna pasmina pobunjenika.“
Ezekiel 3,10On mi reče: ” Sine čovjekov, primi u svoje srce, slušaj svojim ušima sve riječi koje ti kažem.
Ezekiel 3,11Idi, pođi k izgnanicima, k sinovima svojeg naroda; ti ćeš im govoriti; slušali oni ili ne slušali, ti ćeš im reći: Ovako govori Gospod BOG.“
Ezekiel 3,12Tada me duh podiže i ja začuh iza sebe buku jedne velike graje:” Blagoslovljena budi na svom mjestu slava GOSPODOVA! “
Ezekiel 3,13po tome šum krila živućih, koja su se sudarala jedno o drugo, i u isto vrijeme, buku točkova i buku jedne velike graje.
Ezekiel 3,14Tad me duh podiže i ponese me; ja pođoh ogorčen i uznemirenog duha; ruka GOSPODOVA bijaše na meni, vrlo tvrda.
Ezekiel 3,15Ja stigoh kod izgnanika, u Tel-Aviv, kod onih koji borave blizu rijeke Kebar jer ondje oni stanuju i ja boravih sedam dana, otupljen, u sred njih.
Ezekiel 3,16Na kraju sedam dana, bijaše jedna riječ GOSPODOVA za mene.
Ezekiel 3,17” Sine čovjekov, ja te postavih stražariti za dom Izraelov; kad ti budeš čuo jednu riječ koja dođe iz mojih usta, ti ćeš ih upozoriti s moje strane.
Ezekiel 3,18Ako ja kažem zlome: Ti ćeš umrijeti, a ti ga ne upozoriš, ako ti ne govoriš zlome da bi se pazio svojeg hrđavog ponašanja, da bi živio, on će umrijeti zbog svojeg grijeha, ali ti si taj kome ću ja tražiti račun za njegovu krv.
Ezekiel 3,19Naprotiv, ako ti upozoriš zloga, a on se ne okani svoje zloće i svojeg zlog ponašanja, on će umrijeti od svojeg grijeha dok ti, tebi će biti spašen život.
Ezekiel 3,20Ako se jedan pravedni okrene od svoje pravednosti i počini nepravdu, ja ću mu dati da posrne: on će umrijeti jer, zato što ga ti nisi upozorio on će umrijeti za svoj grijeh; on se više ne će sjećati pravde koju je činio; ali, od tebe ću ja tražiti račun za njegovu krv.
Ezekiel 3,21Naprotiv, ako ti upozoriš jednog pravednog da taj pravedni ne griješi, i što stvarno ne griješi, on će živjeti jer bio je on upozoren a ti, tebi će biti spašen život.“
Ezekiel 3,22To je ondje da ruka GOSPODOVA bi na meni; on mi reče:”Ustani, iziđi iz doline; i ondje, ja ću ti govoriti.“
Ezekiel 3,23Ja se digoh i iziđoh iz doline; evo slava se GOSPODOVA nalaziše ondje, takva slava kakvu ja vidjeh blizu rijeke Kebar; ja padoh na lice svoje.
Ezekiel 3,24Jedan duh dođe u mene; on me uspravi. On mi govoriše i reče mi: ”Zatvori se u kuću svoju.
Ezekiel 3,25Slušaj, sine čovjekov; Ljudi će staviti na tebe konope, svezat će te i ti više ne ćeš izlaziti iz njihove sredine.
Ezekiel 3,26Ja ću slijepiti tvoj jezik o tvoje nepce; bit ćeš nijem i ne ćeš više za njih biti čovjek prijekora; jer to je jedna pasmina pobunjenika.
Ezekiel 3,27Ali, kad ti ja budem govorio, otvorit ću tvoja usta i ti ćeš im reći: Ovako govori GOSPOD: tko hoće slušati, nek sluša; tko ne će slušati, nek ne sluša; jer to je jedna pasmina pobunjenika.
Jezekilj 3,1I reče mi: sine čovječji, pojedi što je pred tobom, pojedi ovu knjigu, pa idi, govori domu Izrailjevu.
Jezekilj 3,2I otvorih usta, i založi me onom knjigom.
Jezekilj 3,3I reče mi: sine čovječji, nahrani trbuh svoj, i crijeva svoja napuni ovom knjigom koju ti dajem. I pojedoh je, i bješe mi u ustima slatka kao med.
Jezekilj 3,4Zatijem reče mi: sine čovječji, idi k domu Izrailjevu, i govori im moje riječi.
Jezekilj 3,5Jer se ne šalješ k narodu nepoznata jezika i nerazumljiva govora, nego k domu Izrailjevu;
Jezekilj 3,6Ne k mnogim narodima nepoznata jezika i nerazumljiva govora, kojima riječi ne bi razumio; k njima da te pošljem, poslušali bi te.
Jezekilj 3,7Ali dom Izrailjev neće te poslušati, jer neće mene da poslušaju; jer je sav dom Izrailjev tvrda obraza i uporna srca.
Jezekilj 3,8Evo dadoh tebi obraz tvrd prema njihovu obrazu, i čelo tvrdo prema njihovu čelu.
Jezekilj 3,9Kao kamen dijamanat, tvrđe od stijene dadoh ti čelo; ne boj ih se, niti se plaši od njih, zato što su dom odmetnički.
Jezekilj 3,10Potom reče mi: sine čovječji, sve riječi moje što ću ti govoriti primaj u srce svoje i slušaj ušima svojim.
Jezekilj 3,11Idi k roblju, k sinovima naroda svojega, i govori im i reci im: tako veli Gospod Gospod; poslušali ili ne poslušali.
Jezekilj 3,12Tada podiže me duh, i čuh za sobom glas gdje se silno razliježe: blagoslovena slava Gospodnja s mjesta njegova;
Jezekilj 3,13I lupu krila onijeh životinja, koja udarahu jedno o drugo, i prasku točkova prema njima, glas koji se silno razlijegaše.
Jezekilj 3,14I duh me podiže i odnese, i iđah žalostan od srdnje u duhu svom; ali ruka Gospodnja silna bješe nada mnom.
Jezekilj 3,15I dođoh k roblju u Telaviv, koje stanovaše na rijeci Hevaru, i sjedoh gdje oni sjeđahu, i sjedjeh ondje među njima sedam dana čudeći se.
Jezekilj 3,16A poslije sedam dana dođe mi riječ Gospodnja govoreći:
Jezekilj 3,17Sine čovječji, postavih te stražarem domu Izrailjevu, da slušaš riječi iz mojih usta i opominješ ih od mene.
Jezekilj 3,18Kad rečem bezbožniku: poginućeš, a ti ga ne opomeneš i ne progovoriš mu da bi odvratio bezbožnika od bezbožnoga puta njegova, da bi ga sačuvao u životu, onaj će bezbožnik poginuti sa svojega bezakonja; ali ću krv njegovu iskati iz tvojih ruku.
Jezekilj 3,19A kad ti opomeneš bezbožnika, a on se i ne vrati od bezbožnosti svoje i sa zloga puta svojega, on će poginuti s bezakonja svojega, a ti ćeš sačuvati dušu svoju.
Jezekilj 3,20Ako li se pravednik odvrati od pravde svoje, i stane činiti bezakonje, i ja mu podmetnem na što će se spotaći, te pogine, a ti ga ne opomenu, on će poginuti sa svoga grijeha, i neće se pomenuti pravedna djela njegova što je činio, ali ću krv njegovu iskati iz tvoje ruke.
Jezekilj 3,21Ako li ti opomeneš pravednika da ne griješi pravednik, i on prestane griješiti, on će živjeti, jer primi opomenu, i ti ćeš sačuvati dušu svoju.
Jezekilj 3,22I dođe ondje nada me ruka Gospodnja, i reče mi: ustani, izidi u polje, i ondje ću govoriti s tobom.
Jezekilj 3,23I ustavši otidoh u polje, a gle, slava Gospodnja stajaše ondje kao slava koju vidjeh na rijeci Hevaru, i padoh na lice svoje.
Jezekilj 3,24I uđe u me duh, i postavi me na noge; i progovori sa mnom i reče mi: idi, zatvori se u kuću svoju.
Jezekilj 3,25Jer, sine čovječji, evo, metnuće na te uzice, i svezaće te njima, i nećeš izlaziti među njih.
Jezekilj 3,26I ja ću učiniti da ti se jezik prilijepi za grlo, te ćeš onijemjeti, i nećeš ih karati, jer su dom odmetnički.
Jezekilj 3,27Ali kad ti progovorim, otvoriću ti usta, i kazaćeš im: ovako veli Gospod Gospod; ko će slušati, neka sluša, a ko neće slušati, neka ne sluša; jer su dom odmetnički.

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje