Tražilica


Ezekiel 26. poglavlje

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje

Ivan Šarić Jeruzalemska Biblija Tomislav Dretar Daničić-Karadžić
Ezekiel 26,1U jedanaestoj godini, u jedanaestom mjesecu, prvi dan toga mjeseca dođe mi riječ Gospodnja ovako govoreći:
Ezekiel 26,2"Sine čovječji, jer Tir kliče nad Jerusalemom: 'Ha! Vrata su narodima razbijena! Meni su se otvorila. Ja ću se napuniti. Jer su ona opustjela',
Ezekiel 26,3Zato ovako veli svemogući Gospod: "Evo, Tire, ja koračam proti tebi, vodim proti tebi mnoge narode, kao što more dovaIja valove svoje.
Ezekiel 26,4Oni će razoriti zidove Tira. Kule će njegove raskopati. Ja ću s njega splaviti zemlju i učinit ću od njega goli kamen.
Ezekiel 26,5Suho mjesto za mreže bit će usred mora, jer ja sam to rekao, veli svemogući Gospod. Narodima će postati grabež.
Ezekiel 26,6Gradovi njegovi, što su na kopnu, bit će uništeni mačem i spoznat će, da sam ja Gospod.
Ezekiel 26,7Jer ovako veli svemogući Gospod: 'Evo, ja ću dovesti sa sjevera Nebukadnezara, kralja babilonskog, kralja nad kraljevima, s konjima i s kolima i s konjanicima i s velikim mnoštvom naroda.
Ezekiel 26,8Gradove tvoje na kopnu uništit će on mačem. Kule opsadne podignut će proti tebi, iskopat će opkope proti tebi i postavit će štitove proti tebi.
Ezekiel 26,9Namjestit će zidodere proti zidovima tvojim i srušit će kule tvoje gvozdenim rukama svojim
Ezekiel 26,10Od mnoštva konja njegovih pokrit će te prah. Od štropota konjanika, točkova i kola zatrest će se zidovi tvoji, kad uđe na tvoja vrata, kao što se ulazi u grad osvojen.
Ezekiel 26,11Kopitima konja svojih pogazit će sve ulice tvoje, poubijat će narod tvoj mačem, i ponositi idolski stupovi tvoji popadat će na zemlju
Ezekiel 26,12Poplijenit će bogatstvo tvoje, uzet će sa sobom kao plijen trgovačka dobra tvoja, porušit će zidove tvoje i sjajne će palače tvoje razoriti, Građevno kamenje tvoje, drvo tvoje i ruševine tvoje pobacat će u vodu.
Ezekiel 26,13Tada ću ja učiniti kraj glasu pjesama tvojih, i zvuk harfa tvojih neće se više čuti.
Ezekiel 26,14Učinit ću od tebe go kamen; bit ćeš suho mjesto za ribarske mreže. Nikada se više nećeš sazidati jer ja sam to rekao, veli svemogući Gospod.
Ezekiel 26,15Ovako veli svemogući Gospod o Tiru: 'Zar ne, od štropota pada tvojega, od jecanja ranjenika, od ubijanja mačem drmaju se u tebi otoci.
Ezekiel 26,16S prijestolja svojih silaze svi knezovi mora, skidaju sa sebe plašte svoje, svlače sa sebe vezene haljine svoje. U tugu se oblače, sjede na zemlji, dršću neprestano i zgražaju se zbog tebe.
Ezekiel 26,17Začinju tužaljku nad tobom i govore o tebi: 'Kako si propao, s mora nestao, slavni grade, koji si bio moćan na moru sa svojim stanovnicima, koji si strah zadavao svima primorcima svojim!
Ezekiel 26,18Sada dršću otoci na dan pada tvojega. Smeteni su otoci po moru zbog svršetka tvojega."
Ezekiel 26,19Jer ovako veli svemogući Gospod: 'Učinit ću te pustim gradom, kao što su gradovi, u kojima se više ne stanuje, kad pustim na te valove, da te pokriju velike vode.
Ezekiel 26,20Svalit ću te k onima, koji s već sišli u jamu, k narodu prošlosti U zemlji svijeta mrtvih pripravit ću ti mjesto, koje je slično ruševinama vječnim, kod onih, koji su sišli u jamu. Tako više nećeš biti nastanjen, nećeš postojati u zemlji živih.
Ezekiel 26,21Predat ću te propasti strahovitoj. Nećeš više biti; tražit će te i neće te više naći dovijeka", govori svemogući Gospod.
Ezekiel 26,1 Godine jedanaeste, prvoga dana u mjesecu, dođe mi riječ Jahvina:
Ezekiel 26,2"Sine čovječji, jer Tir nad Jeruzalemom klicaše: `Ha, ha! Razbiše se ta vrata narÄodÄa, i k meni se okrenuše; obogatit ću se: on je opustošen` -
Ezekiel 26,3stoga ovako govori Jahve Gospod: `Evo me protiv tebe, Tire, dići ću na te silne narode, kao što more valove diže!
Ezekiel 26,4Porušit će zidine tirske i razoriti sve kule njegove. A ja ću mu i prašinu pomesti, načinit` od njega pećinu golu!
Ezekiel 26,5Bit će sušilište mreža. Jer ja rekoh! - riječ je Jahve Gospoda. I narodima plijen će postati.
Ezekiel 26,6A sve kćeri njegove od mača će pasti u polju! Znat će da sam ja Jahve!`
Ezekiel 26,7Jer ovako govori Jahve Gospod: `Gle, dovest ću na Tir sa sjevera Nabukodonozora, kralja babilonskoga, kralja nad kraljevima, s konjima i bojnim kolima, s konjanicima, četama i mnoštvom naroda!
Ezekiel 26,8Kćeri će tvoje u polju mačem posjeći! Protiv tebe dići će kule opsadne, nasuti protiv tebe nasipe i podić` protiv tebe štitove.
Ezekiel 26,9Na zidove će tvoje upraviti zidodere i tvoje će kule kukama oborit`!
Ezekiel 26,10Od nebrojenih konja njegovih svega će te prašina prekriti, a od štropota konjanika i točkova i bojnih kola njihovih zadrhtat će zidine tvoje, kad bude prolazio kroz vrata tvoja, k`o što se prolazi kroz grad osvojen.
Ezekiel 26,11Kopitima svojih konja zgazit će ti sve ulice; narod tvoj mačem će pobiti i srušiti stupovlje tvoje.
Ezekiel 26,12Poplijenit će bogatstvo tvoje, tvoje će razgrabiti blago! Razorit će tvoje zidine i kuće tvoje divne srušiti! Kamenje, drvo, prašinu tvoju u more će pobacati!
Ezekiel 26,13A ja ću prekinuti jeku tvojih pjesama, i zvuk se tvojih harfa više neće čuti!
Ezekiel 26,14Pretvorit ću te u pećinu golu, postat ćeš sušilište mrežÄa. Više se nikad nećeš podići, jer ja, Jahve, rekoh!` - to riječ je Jahve Gospoda.
Ezekiel 26,15Ovako Jahve Gospod govori Tiru: "A neće li od trijeska pada tvojega i jecanja tvojih ranjenika, kad nastane u tebi pokolj nemili, zadrhtati svi otoci?
Ezekiel 26,16I neće li tada svi morski knezovi sići s prijestolja svojih, odbaciti svoje plašteve, i skinuti vezene haljine, u strah se zaodjeti, na zemlju posjedati, dršćući bez prestanka, užasnuti tvojim udesom?
Ezekiel 26,17A zatim će nad tobom zakukati i reći ti: `Kamo li propade? Kamo li s mora nestade, grade proslavljeni, što bijaše tako moćan na moru, ti i žitelji tvoji, koji strah zadavahu zemlji svoj?
Ezekiel 26,18Sada na dan pada tvojega otoci će zadrhtati, otoci u moru prestravit će se zbog propasti tvoje!`
Ezekiel 26,19Jer ovako govori Jahve Gospod: `Kad te pretvorim u pusti grad, kakvi su gradovi u kojima više nitko ne boravi, i kada na tebe dovedem bezdane da te velike vode prekriju,
Ezekiel 26,20spustit ću te s onima koji su sišli u grob, k narodu pradavnom, i smjestit ću te u najdublje zemljine predjele, u vječnu samoću, s onima što u grob siđoše, da se više ne vratiš u zemlju živih.
Ezekiel 26,21Pretvorit ću te u užas i više te neće biti. Tražit će te, ali te više nikad neće naći!` - riječ je Jahve Gospoda.
Ezekiel 26,1Jedanaeste godine, prvog mjeseca, bi jedna riječ GOSPODOVA za mene:
Ezekiel 26,2” Sine čovjekov, zato što je Tir rekao Jeruzalemu: Ah ! Ah! Ah skršena su vrata naroda! Kad je došao na mene red da se natrpam, on je uništen!
Ezekiel 26,3Eh dobro, ovako govori Gospodin BOG: Ja dolazim protiv tebe, o Tire. Ja podižem protiv tebe masovno narode. Kao što more podiže valove svoje.
Ezekiel 26,4Oni će uništiti zidove Tiru, oni će oboriti njegove kule; ja ću isprašiti njegovu prašinu, njegovu ću stijenu ogoljeti.
Ezekiel 26,5On će postati u sred mora jedna sušionica za mreže jer ja sam govorio, proročanstvo Gospodina BOGA on će biti opljačkan od naroda,
Ezekiel 26,6 a njegove kćeri u polju bit će pobijene mačem. Tad će se znati da sam je GOSPOD.
Ezekiel 26,7Jer, ovako govori Gospodin BOG: Ja ću dovesti sa sjevera, protiv Tira, Nabukodonozora, kralja Babilonije, kralja kraljeva; on će doći s konjima, bojnim kolima, konjanicima, jednim savezom, brojnim vojnicima.
Ezekiel 26,8On će pobiti mačem tvoje kćeri u polju; on će protiv tebe podići nasipe. On će nagomilati protiv tebe jedan bedem i podići protiv tebe grudobrane od strijela .
Ezekiel 26,9Svojim ovnom on će zadavati udarce protiv tvojih zidova, on će razvaliti tvoje kule svojim pijucima.
Ezekiel 26,10 Zbog mnoštva njegovim konja, on će te prekriti prašinom; u buci konja, točkova i bojnih kola, tvoji će zidovi biti uzdrmani kad on stupi kroz tvoja vrata kao što se ulazi u jedan grad gdje se načinila jedna breša.
Ezekiel 26,11On će gaziti svim tvojim ulicama kopitima svojih konja, on će pobiti tvoje pučanstvo mačem, a tvoje stele koje tvore snagu tvoju na zemlju će pasti.
Ezekiel 26,12 Oni će obaviti svoje pljačkanje tvojih bogatstava, oni će opljačkati tvoje robe, oni će oboriti tvoje zidove i razrušiti tvoje raskošne kuće; oni će na dno vode baciti tvoje kamenje, tvoje rezbarije i tvoju prašinu.
Ezekiel 26,13 Ja ću prekinuti graju tvojih pjesama i glas tvojih citara ne će se čuti više.
Ezekiel 26,14 Ja ću ogoljeti stijenu tvoju, ti ćeš postati jedna sušionica mreža, ne ćeš više nanovo biti izgrađen: jer ja, GOSPOD, ja sam govorio proročanstvo Gospodina BOGA.
Ezekiel 26,15Ovako govori Gospodin BOG: U buci tvojeg pada, u jecanju ranjenih, u tvojem ubijanju koje će se izvršiti u sred tebe, otoci neće li podrhtavati?
Ezekiel 26,16 Svi prinčevi s mora sići će sa svojih prijestolja, skinut će svoje ogrtače i svući svoju šarenu odjeću; ogrnuti drhtavicom i posjeli pod zemlji, oni drhte bez prekida i sažaljuju se nad tobom.
Ezekiel 26,17 Oni će zapjevati jednu tužaljku i reći će o tebi: ” Kako je on nestao grad čiji žitelji dolaziše s mora, ovaj grad tako slavan čija snaga i ona njegovih žitelja bijahu na moru, ovaj grad koji posvuda izazivaše užas?“
Ezekiel 26,18Sada otoci se tresu na dan tvojeg pada, otoci morski su užasnuti tvojim svršetkom.
Ezekiel 26,19Jer ovako govori Gospodin BOG: Dok ja budem napravio od tebe jedan grad u ruševinama, sličan nenastanjenim gradovima, kad ja budem doveo protiv tebe *Ponor i velike te vode budu prekrile,
Ezekiel 26,20ja ću dati sići s onima koji su u jami, k ljudima od prije i ja ću ti dati nastanjivati zemlju dubina . Sličan vječnim ruševinama, ti ćeš biti s onima koji su u jami: ti ne ćeš više biti nastanjen i ja ću staviti svoj sjaj na zemlju živućih.
Ezekiel 26,21Ja ću od tebe načiniti jedan predmet užasavanja i ne će te biti više; tražit će te, ali te ne će naći, nikad više - proročanstvo Gospodina BOGA.“
Jezekilj 26,1A jedanaeste godine prvi dan mjeseca dođe mi riječ Gospodnja govoreći:
Jezekilj 26,2Sine čovječji, što Tir govori za Jerusalim: ha, ha! razbiše se vrata narodima, obratiše se k meni, napuniću se kad opustje;
Jezekilj 26,3Zato ovako veli Gospod Gospod: evo mene na te, Tire, i dovešću mnoge narode na te kao da bih doveo more s valima njegovijem.
Jezekilj 26,4I oni će obaliti zidove Tirske i kule u njemu raskopati, i omešću prah njegov i pretvoriću ga u go kamen.
Jezekilj 26,5I postaće mjesto da se razastiru mreže usred mora, jer ja govorih, veli Gospod Gospod, i biće grabež narodima.
Jezekilj 26,6I kćeri njegove po polju izginuće od mača, i poznaće da sam ja Gospod.
Jezekilj 26,7Jer ovako veli Gospod Gospod: evo, ja ću dovesti na Tir Navuhodonosora cara Vavilonskoga sa sjevera, cara nad carevima, s konjma i s kolima i s konjicima i s vojskama i mnogim narodom.
Jezekilj 26,8Kćeri tvoje po polju pobiće mačem, i načiniće prema tebi kule, i iskopaće opkope prema tebi, i podignuće prema tebi štitove.
Jezekilj 26,9I namjestiće ubojne sprave prema zidovima tvojim, i razvaliće kule tvoje oružjem svojim.
Jezekilj 26,10Od mnoštva konja njegovijeh pokriće te prah, od praske konjika i točkova i kola zatrešće se zidovi tvoji, kad stane ulaziti na tvoja vrata kao što se ulazi u grad isprovaljivan.
Jezekilj 26,11Kopitama konja svojih izgaziće sve ulice tvoje, pobiće narod tvoj mačem, i stupovi sile tvoje popadaće na zemlju.
Jezekilj 26,12I poplijeniće blago tvoje i razgrabiti trg tvoj, i razvaliće zidove tvoje i lijepe kuće tvoje razoriti, i kamenje tvoje i drva tvoja i prah tvoj baciće u vodu.
Jezekilj 26,13I prekinuću jeku pjesama tvojih, i glas kitara tvojih neće se više čuti.
Jezekilj 26,14I učiniću od tebe go kamen, bićeš mjesto gdje se razastiru mreže, nećeš se više sazidati; jer ja Gospod govorih, veli Gospod Gospod.
Jezekilj 26,15Ovako veli Gospod Gospod Tiru: neće li se zadrmati ostrva od praske padanja tvojega, kad zajaoču ranjenici, kad pokolj bude u tebi?
Jezekilj 26,16Svi će knezovi morski sići s prijestola svojih i skinuće sa sebe plašte i svući sa sebe vezene haljine, i obući će se u strah; sjedeće na zemlji, i drktaće svaki čas i čuditi se tebi.
Jezekilj 26,17I naricaće za tobom i govoriće ti: kako propade, slavni grade! u kom življahu pomorci, koji bijaše jak na moru, ti i stanovnici tvoji, koji strah zadavahu svjema koji življahu u tebi.
Jezekilj 26,18Sad će se uzdrhtati ostrva kad padneš, i smešće se ostrva po moru od propasti tvoje.
Jezekilj 26,19Jer ovako veli Gospod Gospod: kad te učinim pustijem gradom, kao što su gradovi u kojima se ne živi, kad pustim na te bezdanu, i velika te voda pokrije,
Jezekilj 26,20I kad te svalim s onima koji slaze u jamu k starom narodu, i namjestim te na najdonjim krajevima zemlje, u pustinji staroj s onima koji slaze u jamu, da se ne živi u tebi, tada ću opet postaviti slavu u zemlji živijeh.
Jezekilj 26,21Učiniću da budeš strahota kad te nestane, i tražiće te i nećeš se naći dovijeka, govori Gospod Gospod.

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje