Tražilica


Ezekiel 34. poglavlje

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje

Ivan Šarić Jeruzalemska Biblija Tomislav Dretar Daničić-Karadžić
Ezekiel 34,1Riječ Gospodnja dođe mi ovako govoreći:
Ezekiel 34,2"Sine čovječji, prorokuj proti pastirima Izraelovim, prorokuj i reci njima, pastirima! Ovako veli svemogući Gospod: 'Teško pastirima Izraelovim, koji pasu sami sebe! Ne treba li da pastiri pasu stado?
Ezekiel 34,3Trošite mlijeko i odijevate se vunom. Tovne životinje koljete, a stada ne pasete.
Ezekiel 34,4Slabih životinja ne krijepite, bolesnih ne liječite, ranjenih ne zavijate, odagnalih ne dovodite natrag, izgubljenih ne tražite, nego ih gazite žestinom i silom.
Ezekiel 34,5Stado se moje rasipa, jer nema pastira, i svima divljim životinjama služi za hranu. Ono se rasipa;
Ezekiel 34,6Po svim gorama i na svakom visokom humu luta naokolo stado moje. Po svoj zemlji razasuto je stado moje. A nitko ga ne traži, nitko se ne brine za njega.
Ezekiel 34,7Zato, pastiri, čujte riječ Gospodnju!
Ezekiel 34,8'Tako ja bio živ!' govori svemogući Gospod. 'Jer je stado moje ostalo za grabež i stado moje postalo za hranu divljim životinjama, i nije bilo pastira, i pastiri se moji nijesu brinuli za stado moje, nego su pastiri moji pasli sami sebe, a ne stado moje',
Ezekiel 34,9Zato, pastiri, čujte riječ Gospodnju!
Ezekiel 34,10Ovako veli svemogući Gospod: "Evo, ja ću izaći proti tim pastirima i iskat ću stado svoje iz njihove ruke. Učinit ću kraj pastirskoj službi njihovoj. Neće više pastiri pasti sami sobe. Otet ću stado svoje iz ralja njihovih. Neće im više služiti za hranu.
Ezekiel 34,11Jer ovako veli svemogući Gospod: 'Evo, ja ću se sam zauzeti za stado svoje i gledati ga.
Ezekiel 34,12Kao što pastir gleda stado svoje, kad je kod ovaca svojih razasutih, tako ću i ja gledati ovce svoje i oslobodit ću ih iz svih mjesta, kamo su se razasuli, kad je bilo mračno i tamno.
Ezekiel 34,13Izvest ću ih iz naroda, i pokupit ću ih iz zemalja, i dovest ću ih natrag u zemlju njihovu. Past ću ih na gorama Izraelovim, u dolinama i po svim krajevima naseljenim u zemlji.
Ezekiel 34,14Vodit ću ih na dobru pašu. Na visokim gorama Izraelovim bit će pašnjak njihov. Ondje će počivati na dobru pašnjaku i imat će masnu pasu na gorama Izraelovim.
Ezekiel 34,15Ja ću sam pasti stado svoje i ja ću ih sam odmarati, govori svemogući Gospod.
Ezekiel 34,16'Zalutale ću tražiti, odagnane natrag dovesti, ozlijeđene zaviti, bolesne okrijepiti i zdrave i jake čuvati. Past ću ih, kako je pravo.
Ezekiel 34,17A vi, stado moje, ovako govori svemogući Gospod, vidite, ja ću tada suditi između ovce i ovce, između ovnova i jaraca.
Ezekiel 34,18Zar vam nije dosta; da pasete na najboljoj pasi? Zar morate, što još ostane od vaše paše, pogaziti nogama? Zar vam nije dosta, da pijete najčistiju vodu? Zar morate, što ostane, zamutiti nogama svojim?
Ezekiel 34,19Moraju li zar moje ovce to popasti, što pogaze noge vaše, i to piti, što pomute noge vaše?'
Ezekiel 34,20Zato im ovako veli svemogući Gospod: 'Evo, ja ću onda suditi iz među ovaca debelih i ovaca mršavih.
Ezekiel 34,21Jer vi bokovima i ramenima otiskujete slabe ovce i rogovima ih svojim bodete, dok ih ne istjerate,
Ezekiel 34,22Zato ću ja pomoći stadu svojemu, da vam više ne bude za plijen, i sudit ću između ovce i ovce.
Ezekiel 34,23Podignut ću im jednoga pa stirs, koji će ih pasti, svojega slugu Davida; on će ih pasti i bit će im pastir.
Ezekiel 34,24I ja, Gospod, bit ću Bog njihov, i moj sluga David bit će knez među njima. Ja, Gospod, to sam rekao.
Ezekiel 34,25Učinit ću s njima zavjet mira i divlje ću životinje istrijebiti iz zemlje tako, da u pustinji mognu stanovati sigurno i spavati po šumama.
Ezekiel 34,26Podijelit ću blagoslov njima i zemlji oko gore svoje i puštat ću dažd na vrijeme; blagoslovljen će to biti dažd.
Ezekiel 34,27Drveta će poljska donositi svoje plodove, i zemlja će davati svoj prihod. Stanovat će sigurno na svojoj grudi i spoznat će, da sam ja Gospod, kad polomim palice jarma njihova i izbavim ih iz ruke onih, koji ih zarobiše.
Ezekiel 34,28Neće više biti plijen narodima. Životinje zemaljske neće ih više jesti, nego će živjeti sigurno, i nitko ih neće plašiti.
Ezekiel 34,29Učinit ću da im nikne obilat nasad. Nitko više u zemlji neće umirati od gladi Neće više podnositi sramote od naroda.
Ezekiel 34,30Tada će spoznati, da sam ja, Gospod, Bog njihov, s njima, i da su oni, kuća Izraelova, moj narod, govori svemogući Gospod.
Ezekiel 34,31Jer vi ste stado moje, stado paše moje, si ljudi, a ja sam Bog vaš'", govori svemogući Gospod.
Ezekiel 34,1 I dođe mi riječ Jahvina:
Ezekiel 34,2"Sine čovječji, prorokuj protiv Izraelovih pastira, prorokuj im i reci: `Ovako govori Jahve Gospod: Jao pastirima Izraelovim koji napasaju sami sebe! Ne moraju li pastiri napasati stado?
Ezekiel 34,3Mlijekom se hranite, vunom odijevate, ovnove tovne koljete, a stada ne pasete.
Ezekiel 34,4Nemoćnih ne krijepite, bolesnih ne liječite, ranjenih ne povijate, zalutalih natrag ne dovodite, izgubljenih ne tražite, nego nasilno i okrutno njima gospodarite.
Ezekiel 34,5I tako se ovce raspršiše nemajuć` pastira, i raspršene postadoše plijen zvijerima.
Ezekiel 34,6Ovce lutaju po svim gorama i visokim bregovima; po svoj su zemlji raspršene ovce moje i nitko za njih ne pita, nikoga nema da ih traži.`
Ezekiel 34,7Zato, pastiri, čujte riječ Jahvinu:
Ezekiel 34,8`Tako mi života, riječ je Jahve Gospoda: zato što ovce moje postadoše plijen i hrana zvijerima, nemajuć` pastira, dok pastiri moji ovaca mojih ne traže nego sami sebe pasu, a ne pasu stada mojega -
Ezekiel 34,9zato, pastiri, čujte riječ Jahvinu:
Ezekiel 34,10Ovako govori Jahve Gospod: `Evo me na pastire! Ovce svoje tražit ću iz ruku njihovih i neću im dati da mi više stado pasu ni da sami sebe pasu: istrgnut ću ovce iz usta njihovih, neće im više biti hrana.`
Ezekiel 34,11Jer ovako govori Jahve Gospod: `Evo me, sam ću potražiti ovce svoje i sam ću ih pasti!
Ezekiel 34,12Kao što se pastir brine za ovce svoje kad se nađe uza stado raspršeno, i ja ću se pobrinuti za svoje ovce i skupit` ih iz svih mjesta u koje se raspršiše u dan oblaka i mraka.
Ezekiel 34,13Izvest ću ih iz naroda, skupit ću ih iz zemalja i dovesti ih u zemlju njihovu da ih pasem na gorama izraelskim, po svim dolinama i travnjacima.
Ezekiel 34,14Past ću ih na izvrsnim pašama, ovčinjaci će im biti na visokim gorama izraelskim; ondje će počivati u dobrim ovčinjacima i past će na sočnim pašama, po gorama izraelskim.
Ezekiel 34,15Sam ću pasti ovce svoje i sam ću im dati počinka - riječ je Jahve Gospoda.
Ezekiel 34,16Potražit ću izgubljenu, dovesti natrag zalutalu, povit ću ranjenu i okrijepiti nemoćnu, bdjeti nad pretilom i jakom - past ću ih pravedno.`
Ezekiel 34,17A vama, ovce moje, ovako govori Jahve Gospod: `Evo me da sudim između ovce i ovce, između ovnova i jaraca!
Ezekiel 34,18Zar vam je malo pasti na dobroj paši te ostatak paše nogama gazite? Malo vam je piti bistru vodu te ostatak nogama mutite?
Ezekiel 34,19A moje ovce moraju pasti što vi nogama izgaziste, piti što vi nogama zamutiste.`
Ezekiel 34,20Stoga ovako govori Jahve Gospod: `Evo me da sudim između ovce pretile i mršave!
Ezekiel 34,21Jer bokovima i plećima, bodući rogovima, slabe ovce guraste dok ih ne izguraste.
Ezekiel 34,22Ja ću izbaviti ovce svoje da više ne budu plijenom i sudit ću između ovce i ovce.
Ezekiel 34,23Postavit ću im jednoga pastira koji će ih pasti, slugu svoga Davida: on će ih sam pasti i bit će im pastir,
Ezekiel 34,24a ja, Jahve, bit ću njihov Bog, i moj sluga David bit će im knez. Ja, Jahve, rekoh!
Ezekiel 34,25I sklopit ću s njima Savez mira i uklonit ću iz zemlje sve divlje zvijeri, i živjet će mirno u pustinji i spavati po šumama.
Ezekiel 34,26Njih i sve oko brda svojega učinit ću blagoslovom i dat ću im na vrijeme kišu, i bit će to kiša blagoslova.
Ezekiel 34,27I drveće će poljsko donositi plodove, a zemlja će dati rod svoj. I oni će mirno živjeti u svojoj zemlji i znat će da sam ja Jahve kad slomim palice jarma njihova i kad ih izbavim iz ruku onih što ih podjarmiše.
Ezekiel 34,28I neće više biti plijenom narodima, i zvijeri ih više neće žderati, nego će mirno živjeti i nitko ih neće plašiti.
Ezekiel 34,29I učinit ću da im probuja slavni nasad, i glad ih više neće zatirati, u zemlji više neće podnositi rug narodÄa.
Ezekiel 34,30I znat će da sam ja, Jahve, Bog njihov, s njima i da su oni, dom Izraelov, narod moj - riječ je Jahve Gospoda.
Ezekiel 34,31Vi, ovce moje, vi ste stado paše moje, a ja sam Bog vaš` - riječ je Jahve Gospoda.
Ezekiel 34,1Bi jedna riječ GOSPODOVA za mene:
Ezekiel 34,2” Sine čovjekov izgovori jedno proročanstvo protiv pastira Izraelovih, izgovori jedno proročanstvo i reci im, tim pastirima: Ovako govori Gospodin BOG: Nesreće pastirima Izraelovim koji sami sebe napasaju! Nije li to stado što oni trebaju napasati?
Ezekiel 34,3Vi jedete masno, vi se ogrćete runom, žrtvujući utovljene životinje; ali stado, njega vi ne napasate.
Ezekiel 34,4vi niste ojačali nejake životinje, vi niste izliječili bolesne, vi niste načinili povoje onima koje imaju slomljenu nogu, vi niste donijeli onu koja je zastranila, vi niste tražili onu koja bijaše izgubljena, već ste vršili svoju volju silom i prinudom.
Ezekiel 34,5životinje su se raspršile, grješkom pastira,
Ezekiel 34,6Moje je stado rasuto po svim planinama, po svim visovima; moje je stado raspršeno na svoj površini zemlje, bez ikoga za tražiti ga, nikog da ide tražiti u potragu za njim.
Ezekiel 34,7To je zašto, pastiri, slušajte riječ GOSPODOVU:
Ezekiel 34,8života mi moga proročanstvo Gospodina BOGA jer moja stado bijaše oteto, jer bijaše služilo žrtvom svim divljim zvijerima, grješkom pastira, jer moji pastiri nisu išli u potragu za mojim stadom, već su ti pastiri napasali sami sebe ne napasajući stado moje,
Ezekiel 34,9pastiri, slušajte dakle riječ GOSPODOVU:
Ezekiel 34,10Ovako govori Gospodin BOG: Ja dolazim protiv pastira, ja ću tražiti svoje stado da bih ga uzeo iz njihovih ruku, ja ću staviti kraj na njihovu ulogu pastirsku, oni ne će više moći napasati sami sebe; ja ću istrgnuti svoje stado iz njihovih usta i ono im više ne će služiti hranom.
Ezekiel 34,11Jer ovako govori Gospodin BOG: Ja dolazim sam tražiti svoje stado da bih ga uzeo na skrb.
Ezekiel 34,12Isto kao što pastir uzima skrb o svojim životinjama onog dana kad se nađe u sred jednog raspršenog stada, tako ću ja uzeti skrb nad svojim stadom; ja ću ga iščupati iz svih mjesta gdje ono bijaše raspršeno u dan magluštine i tmine .
Ezekiel 34,13Ja ću ih izvesti između naroda, ja ću ih sakupiti iz različitih zemalja i ja ću ih dovesti na svoju zemlju; ja ću ih napasati po planinama Izraelovim, u prostorima dolina i svim nastanjenim mjestima zemlje.
Ezekiel 34,14Ja ću njih napasati na jednoj dobroj ispaši, njegova trava bit će na svim visokim planinama Izraelovim. To je ondje gdje će moći on leći u dobru travu i napasati bujnu pašu, na planinama Izraelovim.
Ezekiel 34,15Ja sam napasat ću svoje stado, sam ću ga stavljati lijegati proročanstvo Gospodina BOGA.
Ezekiel 34,16Izgubljena životinja, ja ću ju tražiti; ona koja se bude odvojila, ja ću ju vratiti; ona koja bude slomila nogu, ja ću joj staviti povoj; bolesna, ja ću ju okrijepiti. Ali, životinje pretile, životinje jake, njih ću ja ukloniti; ja ću napasati svoje stado prema pravu.
Ezekiel 34,17” što se tiče vas, stado moje, ovako govori Gospodin BOG: Ja ću suditi između ovce i ovce, između ovna i jarca.
Ezekiel 34,18Ne dostaje li vam pasti na jednoj dobroj ispaši? Treba li još da pogazite nogama ostatak hrane? Ne dostaje li vam piti jednu bistru vodu? Treba li da vi i ostatak zamutite svojim nogama?
Ezekiel 34,19Tako moje stado treba pasti ono što su vaše noge pogazile i piti vodu koju ste vi zamutile.
Ezekiel 34,20To je zašto, ovako govori Gospodin BOG: Ja sam dolaziml suditi između pretile ovce i mršave ovce.
Ezekiel 34,21Jer ste se gurale slabinama i plećima, i jer ste davale udarce rogovima svim onima koje bijahu bolesne sve dok ih niste raspršile izvan pašnjaka,
Ezekiel 34,22ja ću doći u pomoć svojim životinjama i one više ne će biti pljačkane; ja ću suditi između ovce i ovce.
Ezekiel 34,23Ja ću podići na čelo svojeg stada jednog jedinog *pastira; on će biti njihov pastir.
Ezekiel 34,24Ja, GOSPOD, ja ću biti njihov Bog, a moj sluga David bit će princ u sred njih. Ja, GOSPOD, ja sam govorio.
Ezekiel 34,25Ja ću sa svojim stadom sklopiti jedan *savez mira, ja ću ukloniti iz zemlje okrutne zvijeri, ono će stanovati u sigurnosti u pustinji i drijemat će u čestarima.
Ezekiel 34,26Od ove zemlje i od okolice mojeg brijega ja ću načiniti jedan blagoslov. Ja ću dati padati u njeno vrijeme kiši koja će biti kiša blagoslova.
Ezekiel 34,27Drvo poljsko davat će svoj plod a zemlja svoje žetve; moj narod bit će u sigurnosti na svojem području; tada će oni spoznati da sam ja GOSPOD kad budem skršio prečke njihovom *jarmu i kad ih budem istrgnuo iz ruku onima koji su ih porobili.
Ezekiel 34,28Narodi ne će više protiv njih vršiti otimačine, a divlje zvijeri ne će ih proždirati više. Oni će stanovati u sigurnosti bez ikog da ih uznemirava.
Ezekiel 34,29Ja ću dati za njih rasti jedan glasoviti nasad. Ne će više biti u zemlji ljudi odnesenih glađu; pogani im ne će više nanositi ljage.
Ezekiel 34,30Tada će oni spoznati da sam ja GOSPOD, njihov BOG, koji sam s njima, i koji su moj narod, kuća Izraelova proročanstvo Gospodina BOGA.
Ezekiel 34,31Vi ste moje stado, stado mojeg pasnjaka, vi ljudi. Ja, ja sam vaš BOG - proročanstvo Gospodina BOG.
Jezekilj 34,1Opet mi dođe riječ Gospodnja govoreći:
Jezekilj 34,2Sine čovječji, prorokuj protiv pastira Izrailjevijeh, prorokuj i reci tijem pastirima: ovako veli Gospod Gospod: teško pastirima Izrailjevijem koji pasu sami sebe! Ne treba li stado da pasu pastiri?
Jezekilj 34,3Pretilinu jedete i vunom se odijevate, koljete tovno, stada ne pasete.
Jezekilj 34,4Slabijeh ne krijepite, i bolesne ne liječite, ranjene ne zavijate, odagnane ne dovodite natrag, izgubljene ne tražite, nego silom i žestinom gospodarite nad njima.
Jezekilj 34,5I raspršaše se nemajući pastira, i raspršavši se postaše hrana svijem zvijerima poljskim.
Jezekilj 34,6Ovce moje lutaju po svijem gorama i po svijem visokim humovima; i po svoj zemlji raspršane su ovce moje, i nema nikoga da pita za njih, nikoga da ih traži.
Jezekilj 34,7Zato, pastiri, čujte riječ Gospodnju;
Jezekilj 34,8Tako ja bio živ, govori Gospod Gospod, što stado moje posta grabež, i ovce moje postaše hrana svijem zvijerima poljskim nemajući pastira, i pastiri moji ne traže stada mojega, nego pastiri pasu sami sebe, a stada mojega ne pasu;
Jezekilj 34,9Zato, pastiri, čujte riječ Gospodnju;
Jezekilj 34,10Ovako veli Gospod Gospod: evo me na te pastire, i iskaću stado svoje iz njihovijeh ruku, i neću im dati više da pasu stado, i neće više pastiri pasti sami sebe, nego ću oteti ovce svoje iz usta njihovijeh i neće im biti hrana.
Jezekilj 34,11Jer ovako veli Gospod Gospod: evo me, ja ću tražiti ovce svoje i gledati ih.
Jezekilj 34,12Kao što pastir traži stado svoje kad je kod ovaca svojih raspršanijeh, tako ću tražiti ovce svoje i oteću ih iz svijeh mjesta kuda se raspršaše kad bijaše oblačno i mračno.
Jezekilj 34,13I izvešću ih iz naroda, i pokupiću ih iz zemalja, i dovešću ih u zemlju njihovu, i pašću ih na gorama Izrailjevijem pokraj potoka i po svijem mjestima naseljenijem u zemlji.
Jezekilj 34,14Na dobroj paši pašću ih, i tor će im biti na visokim gorama Izrailjevijem; ondje će ležati u dobrom toru i po obilatoj će paši pasti na gorama Izrailjevijem.
Jezekilj 34,15Ja ću pasti stado svoje, i ja ću ih odmarati, govori Gospod Gospod.
Jezekilj 34,16Tražiću izgubljenu, i dovešću natrag odagnanu, i ranjenu ću zaviti i bolesnu okrijepiti; a tovnu ću i jaku potrti, pašću ih pravo.
Jezekilj 34,17A vama, stado moje, ovako govori Gospod Gospod: evo ja ću suditi između ovce i ovce, između ovnova i jaraca.
Jezekilj 34,18Malo li vam je što pasete na dobroj paši, nego ostatak paše svoje gazite nogama svojim? i što pijete bistru vodu, nego ostatak mutite nogama svojim?
Jezekilj 34,19A moje ovce pasu što vi nogama svojim izgazite, i piju što vi zamutite nogama svojim.
Jezekilj 34,20Zato ovako im veli Gospod Gospod: evo me, ja ću suditi između ovce debele i ovce mršave.
Jezekilj 34,21Što bocima i ramenima otiskujete i rozima svojim bodete sve bolesne tako da ih razagnaste napolje,
Jezekilj 34,22Zato ću izbaviti stado svoje da ne bude više grabež, i sudiću između ovce i ovce.
Jezekilj 34,23I podignuću im jednoga pastira koji će ih pasti, slugu svojega Davida; on će ih pasti i biće im pastir.
Jezekilj 34,24A ja Gospod biću im Bog, i sluga moj David knez među njima. Ja Gospod rekoh.
Jezekilj 34,25I učiniću s njima zavjet mirni, istrijebiću zle zvijeri iz zemlje, i oni će živjeti u pustinji bez straha i spavaće u šumama.
Jezekilj 34,26I blagosloviću njih i što je oko gore moje, i puštaću dažd na vrijeme; daždi će blagoslovni biti.
Jezekilj 34,27I drveta će poljska rađati svoj rod, i zemlja će rađati svoj rod; i oni će biti u svojoj zemlji bez straha, i poznaće da sam ja Gospod kad polomim palice jarma njihova, i izbavim ih iz ruku onijeh koji ih zarobiše.
Jezekilj 34,28I neće više biti plijen narodima, i zvijeri zemaljske neće ih jesti, nego će živjeti bez straha i niko ih neće plašiti.
Jezekilj 34,29I podignuću im biljku za slavu, i neće više umirati od gladi u zemlji, niti će podnositi sramote od naroda.
Jezekilj 34,30I poznaće da sam ja Gospod Bog njihov s njima, i oni, dom Izrailjev, da su moj narod, govori Gospod Gospod.
Jezekilj 34,31A vi ste stado moje, ovce paše moje, vi ljudi, a ja sam Bog vaš, govori Gospod Gospod.

Prethodno poglavlje | Sadržaj | Sljedeće poglavlje