Tražilica


Izlazak 22. poglavlje

Prethodno poglavlje| Sadržaj | Sljedeće poglavlje
Izlazak 22,1Tko ukrade vola ili ovcu, pa to zakolje ili proda, ima kao odštetu dati pet volova za vola i četiri ovce za ovcu.
Izlazak 22,2Ako se uhvati lopov kod provale i bude ubijen, nema tu krivnje za prolivenu krv.
Izlazak 22,3Ali ako je sunce već izašlo nad njim, onda je tu krivnja za prolivenu krv. On mora dati odštetu. Ako nema ništa, mora se on prodati za ono, što je pokrao.
Izlazak 22,4Ako se nađe, što je pokrao, još živo u posjedu njegovu, bio vol ili magarac ili ovca, mora vratiti dvostruko.
Izlazak 22,5Tko opustoši njivu ili vinograd pustivši svoju stoku da obrsti tuđe, neka nadoknadi onim što najbolje nađe na svojoj njivi i u svome vinogradu.
Izlazak 22,6Tko u polju svojemu ili u vrtu svojemu naloži vatru i pusti da požar presegne, tako da vatra sama zahvati trnje, spali stog žita ih žito, što još stoji, ili polje, onda mora dati odštetu onaj, koji je prouzročio požar tako da se zapali polje drugomu, onda on mora dati kao odštetu najbolje u poljima svojim i u vrtu svojemu.
Izlazak 22,7Ako netko preda drugome novce ili što drugo na čuvanje, i to bude iz kuće dotičnoga ukradeno, onda mora lopov, ako se pronađe, dati dvostruku odštetu.
Izlazak 22,8Ako li se ne pronađe lopov, onda mora vlasnik kuće doći pred sud, da se vidi da doista nije posegao rukom svojom na vlasništvo drugoga.
Izlazak 22,9Kod svakog slučaja pronevjerenja, pa radilo se o volu, magarcu, ovci, haljini ili o čemugod drugom, što je nestalo i što sad netko traži kao vlasništvo svoje, ima taj slučaj obojice doći pred sud. Koga osudit sud, taj ima dati drugome odštetu dvostruku.
Izlazak 22,10Ako netko dadne drugomu na čuvanje magarca, vola, ovcu ili kakvogod živinče, pa ono ugine ili ohromi ili ga tko ugrabi, a da nitko ne vidje,
Izlazak 22,11Onda ima odlučiti među obojicom prisega kod Gospoda, da nije jedan posegao rukom svojom na vlasništvo drugoga. Vlasnik se mora time zadovoljiti, a onaj ne treba dati odštetu.
Izlazak 22,12Ako mu je ipak bilo ukradeno, onda mora vlasniku dati odštetu.
Izlazak 22,13Ako li je bilo od zvijeri rastrgano, onda ima to donijeti za dokaz, a za rastrgano ne treba dati odštetu.
Izlazak 22,14Ako tko uzme od drugoga živinče na poslugu, pa ohromi ili ugine, onda mora, ako gospodar nije bio nazočan, dati odštetu.
Izlazak 22,15Ako je gospodar bio nazočan, ne treba dati odštetu. Ako je bilo najmljeno, onda dobije on najmovinu.
Izlazak 22,16Ako netko zavede djevojku, koja nije zaručena, te opći s njom, onda joj mora dati miraz i uzeti je za ženu.
Izlazak 22,17Ali ako mu je otac njezin ne htjedne dati, onda ima platiti toliko, koliko ide za miraz djevojkama.
Izlazak 22,18Ne dopuštaj da vračarica živi!
Izlazak 22,19Tkogod opći sa živinčetom, ima se kazniti smrću.
Izlazak 22,20Tko žrtvuje bogovima, osim jedino Gospodu, ima biti potpuno uništen.
Izlazak 22,21Stranca ne smiješ zakidati i ugnjetavati, jer vi ste sami bili stranci u Egiptu.
Izlazak 22,22Udovicu i siročeta bez oca ne mučite!
Izlazak 22,23Ako ih budeš progonio, i oni zavapiju k meni za pomoć, uslišit ću vapaj njihov.
Izlazak 22,24Raspalit će se gnjev moj, i dat ću vas pobiti mačem, tako da vaše žene postanu udovice, a djeca vaša sirote.
Izlazak 22,25Ako pozajmiš novaca kojemu iz naroda mojega siromahu, koji stanuje kod tebe, nemoj mu biti kao kakav lihvar. Ne nameći na njega kamata!
Izlazak 22,26Ako uzmeš od drugoga plašt u zalog, vrati mu ga opet do zalaska sunca.
Izlazak 22,27Jer to je jedini pokrivač njegov, čim pokriva tijelo svoje. U čemu će spavati? Ako zavapije k meni, uslišit ću ga; jer sam milosrdan.
Izlazak 22,28Ne smiješ psovati Boga i proklinjati poglavare naroda svojega.
Izlazak 22,29Ne zateži davanjem od izobilja gumna svojega i davanjem iz tijeska svojega! Prvorođenca između sinova svojih imaš mi darovati.
Izlazak 22,30Tako čini i s volom svojim i s ovcom svojom: sedam dana neka ostane s materom svojom, osmi dan prinesi ga meni!
Izlazak 22,31Budite mi sveti ljudi i ne jedite mesa životinje, koju su zvijeri rastrgale u polju, nego je bacite psima!"
Prethodno poglavlje | | Sadržaj | Sljedeće poglavlje