Tražilica


Izaija 23. poglavlje

Prethodno poglavlje| Sadržaj | Sljedeće poglavlje
Izaija 23,1Presuda nad Tirom. Jaučite, lađe taršiške, jer vlada opustošenje. Nema kuće, nema više povratka kući, i zemlje Kitima došla im je vijest.
Izaija 23,2Umuknite, stanovnici primorja, trgovci Sidona, pomorci, do sada su te punili!
Izaija 23,3Po velikim vodama dolazilo mu sjeme Šihora, žetva Nila. Tako je postao trg narodima.
Izaija 23,4Stidi se, Sidone, jer govori more, sila mora: "Ne mučim se porođajem, ne rađam. Ne odvajam momaka, ne podižem djevojaka."
Izaija 23,5Kad prodre vijest u Egipat, zadrhtat će na vijest o Tiru.
Izaija 23,6Idite tamo u Taršiš, jaučite, stanovnici primorja!
Izaija 23,7Je li to vas veliki grad, kojega je starina od davnina, kojega noge nosile su ga u daljinu, da se naseli tamo?
Izaija 23,8Tko je to smislio na Tir, koji je razdavao krune, kojega su trgovci bili knezovi, kojega prekupci bili su slavni na zemlji?
Izaija 23,9Gospod nad vojskama ti je smislio, da osramoti svaki sjaj oholi, da poništi sve slavne na zemlji.
Izaija 23,10Poplavi zemlju svoju kao Nil, kćeri taršiška; nema tu više pojasa!
Izaija 23,11Gospod je ruku svoju pružio proti moru, zadrmao je kraljevstva. Gospod je izdao zapovijed proti Kanaanu, da se razore tvrda mjesta njegova.
Izaija 23,12On reče: "Nećeš se više veseliti, osramoćena djevojko, kćeri sidonska! Ustani, idi u Kitim; ali ni tamo nećeš naći pokoja.
Izaija 23,13Gle, zemlja Kaldejaca! - Ovo je narod, koji nije to bio, Asirija ga utemelji. Za životinje pustinjske on ga je pripravio, podiže kule svoje, razara palače njihove, pretvara ih u ruševine.
Izaija 23,14Jaučite, lađe taršiške, jer je opustošen vaš grad."
Izaija 23,15U onaj će se dan dogoditi, i bit će Tir zaboravljen sedamdeset godina, za vijek jednoga kralja. Poslije sedamdeset godina bit će Tiru, kako glasi u pjesmi o bludnici:
Izaija 23,16"Uzmi citaru, idi po gradu, zaboravljena bludnice! Udaraj lijepa! Pjevaj milo, da te se spomenu!"
Izaija 23,17Poslije sedamdeset godina Gospod će pohoditi Tir. Tada će opet doći na trgovačku plaću svoju i tjerati trgovinu sa svim kraljevstvima svijeta na zemlji.
Izaija 23,18Ali će dobit njegova i trgovačka plaća njegova biti posvećena Gospodu. Neće se skupljati i zgrtati, nego će onima, koji stanuju pred licem Gospoda, dobit njegova služiti za obilatu hranu, za pristalu odjeću.
Prethodno poglavlje | | Sadržaj | Sljedeće poglavlje