Tražilica


1. Kraljevima 17. poglavlje

Prethodno poglavlje| Sadržaj | Sljedeće poglavlje
1. Kraljevima 17,1Jednoga dana reče Ahabu Tišbićanin Ilija, jedan od žitelja u Gileadu: "Tako živ bio Gospod, Bog Izraelov; u čijoj službi stojim: Idućih godina neće pasti ni rosa ni dažd, osim da ja to sam zapovjedim!"
1. Kraljevima 17,2Potom dođe njemu riječ Gospodnja:
1. Kraljevima 17,3"Otidi odavde, okreni na istok i skrij se na potoku Keritu, koji teče istočno od Jordana!
1. Kraljevima 17,4Iz potoka ćeš piti, a gavranima sam naredio, da te hrane ondje."
1. Kraljevima 17,5On posluša Gospoda, ode tamo, nastani se na potoku Keritu, koji teče istočno od Jordana.
1. Kraljevima 17,6Gavrani su mu ujutro donosili kruha i mesa i isto tako uveče. Iz potoka je pio.
1. Kraljevima 17,7Iza nekoliko vremena presahnu potok, jer nije pao dažd u zemlji.
1. Kraljevima 17,8Tada dođe njemu riječ Gospodnja ovako:
1. Kraljevima 17,9"Hajde, idi u Sarfatu, što je kod Sidona, i ostari tamo! Zapovjedio sun tamo jednoj udovici, da te hrani."
1. Kraljevima 17,10Tako on zaputi u Sarfatu, Kad dođe na vrata gradska, a to jedna udovica kupi drva, On je dozva i zamoli: "Donesi mi malo vode u sudu, da se napijem!"
1. Kraljevima 17,11Kad ona pođe da donese, viknu on za njom: "Donesi mi i kruha malo!"
1. Kraljevima 17,12Ona odgovori: "Tako živ bio Gospod, Bog tvoj, nemam ništa pečeno, nego samo još pregršt brašna u ćupu i malo ulja u krčagu. Upravo kupim drvaca, da otidem i zgotovim sebi i sinu svojemu, Kad to pojedemo, onda ćemo umrijeti."
1. Kraljevima 17,13A Ilija joj reče: Ne brini se! Idi i učini, kako si rekla! Ali prije načini meni od toga jedan kolačić i donesi mi ga! Onda možeš također jedan zgotoviti sebi i sinu svojemu.
1. Kraljevima 17,14Jer ovako veli Gospod, Bog Izraelov: "Brašna u ćupu neće nestati i krčag s uljem neće se isprazniti do onoga dana, kad Gospod opet pošlje dažd na zemlju."
1. Kraljevima 17,15Ona otide i učini, kako je bio rekao Ilija, i imali su jesti dugo vremena, ona, on i kuća njezina.
1. Kraljevima 17,16Brašna u ćupu nije nestalo, i krčag s uljem nije se ispraznio, kako je to bio unaprijed rekao Gospod preko Ilije.
1. Kraljevima 17,17Poslije toga dogodi se, da se je razbolio sin žene, kojoj je pripadala kuća. Kako je bolest njegova tako okrenula na gore, da je izdahnuo dušu svoju,
1. Kraljevima 17,18Reče ona Iliji: "Što ja imam s tobom, čovječe Božji? Ti si samo došao k meni, da u pamet dozoveš moje grjehote i da mi umoriš sina?"
1. Kraljevima 17,19On joj odgovori: "Daj mi sina svojega!", uze ga tada iz naručja njezina, odnese ga u gornju sobu, gdje je stanovao, i položi ga na postelju svoju.
1. Kraljevima 17,20Tada se pomoli Gospodu ovako: "Gospode, Bože moj, hoćeš li doista tako ucvijeliti udovicu, kod koje sam gost, da joj umoriš sina?"
1. Kraljevima 17,21Nato se pruži triput nad dječakom i pomoli se glasno Gospodu: "Gospode, Bože moj, daj ipak da se život dječakov opet vrati u njega!"
1. Kraljevima 17,22I Gospod usliši vapaj Ilijin. Život dječakov vrati se opet u njega, i posta živ.
1. Kraljevima 17,23I Ilija uze dječaka, donese ga iz gornje sobe u kuću i predade ga materi njegovoj i reče: "Evo, tvoj sin opet živi!"
1. Kraljevima 17,24Tada žena reče Iliji: "Sada znam, da si čovjek Božji i da je riječ Gospodnja u tvojim ustima istina."
Prethodno poglavlje | | Sadržaj | Sljedeće poglavlje