Tražilica


Jeremija 18. poglavlje

Prethodno poglavlje| Sadržaj | Sljedeće poglavlje
Jeremija 18,1Ovaj naputak dođe Jeremiji od Gospoda, govoreći:
Jeremija 18,2"Ustani, siđi U kuću lončarovu! Tamo ću ti objaviti proročanstvo svoje!"
Jeremija 18,3Siđoh u kuću lončarovu, On je bio upravo pri poslu na lončarskom kolu,
Jeremija 18,4Pokvario se sud, što ga je upravo pravio, kako to bude pod rukom lončarovom, pa je načinio drugi sud, kako je lončaru bio po volji.
Jeremija 18,5Tada mi dođe riječ Gospodnja:
Jeremija 18,6"Ne mogu li ja tako kao lončar postupati s vama, kućo Izraelova?", govori Gospod. "Jest, kao što je glina u ruci lončarovoj, tako ste vi u ruci mojoj, kućo Izraelova!
Jeremija 18,7Sad zaprijetim jednome narodu ili jednome kraljevstvu, da ću ga istrijebiti, uništiti, zatrti.
Jeremija 18,8Obrati li se taj narod od zloće svoje, zbog koje sam mu zaprijetio, meni će biti žao za nesreću, koju sam mu mislio nanijeti.
Jeremija 18,9Sad obećam jednome narodu ili jednome kraljevstvu, da ću ga sazidati i zasaditi.
Jeremija 18,10Učini li što je zlo u mojim očima ne slušajući glasa mojega, meni će biti žao za dobro, koje sam mu mislio iskazati.
Jeremija 18,11Zato sad objavi ljudima Judinim i stanovnicima jerusalemskim: Ovako veli Gospod: 'Evo, spremam proti vama nesreću. Smislio sam proti vama nesreću i skovao proti vama osnovu! Vratite se ipak, svaki sa svojega zla puta! Popravite putove svoje i djela svoja!'
Jeremija 18,12A oni će odgovoriti: 'Zaludu jao! Mi idemo za svojim vlastitim osnovama.' Svaki hoće da radi po tvrdokornosti svojega zla srca."
Jeremija 18,13Zato ovako veli Gospod: "Pitajte po narodima, je li tko čuo tako što? Grdilo veliko učinila je djevojka Izraelova.
Jeremija 18,14Odstupi li ikada od grebena kamenoga snijeg libanonski, presuše li studene, bučne vode po gorama?
Jeremija 18,15A narod je moj zaboravio mene, ništavilu prinose tamjan, posrću na svojim putovima, na prastarim stazama, tako da hode putovima vrletnim, neporavnanim.
Jeremija 18,16Učinit ću zemlju njihovu pustinjom, na vječnu porugu. Tkogod prođe preko nje, zgražat će se i mahat će glavom.
Jeremija 18,17Kao istočni vjetar tjerat će ih pred neprijateljem, leđa a ne lice pokazat ću im u dan nevolje njihove."
Jeremija 18,18Oni vele: "Hajde da skujemo osnove proti Jeremiji, jer još nije nestalo naputka od svećenika, ni savjeta od mudraca ni riječi od proroka. Hajde da ga pogodimo jezikom, i ne pazimo na sve riječi njegove!"
Jeremija 18,19Pripazi na me, Gospode, čuj govor mojih protivnika!
Jeremija 18,20Hoće li se zlo vratiti za dobro, kad mi kopaju jamu? Spomeni se, kako san stajao pred tobom moleći za njihovo dobro, da odvratim gnjev tvoj od njih!
Jeremija 18,21Zato predaj djecu njihovu gladi, izruči ih sili mača! Žene njihove neka budu bez djece i udove, i muževe njihove neka podavi kuga, mladiće njihove neka poubija mač boju!
Jeremija 18,22Neka se čuje vika iz kuća njihovih, kad dovedeš na njih krvničke čete iznenada, jer kopaju jamu, da me uhvate, zamke namještaju nogama mojim.
Jeremija 18,23A ti, Gospode, znaš svu osnovu njihovu proti meni, da me ubiju. Ne opraštaj krivnje njihove, ne briši ispred sebe grijeha njihova! Sruši ih, obračunaj s njima u vrijeme gnjeva svojega!
Prethodno poglavlje | | Sadržaj | Sljedeće poglavlje